Radim Jančura volil Zemana, proč teď vsadí na Schwarzenberga?

Praha - Nadační fond proti korupci během za dva roky své existence rozvířil významně vody české politické scény, jejíž část má silné pouto na korupční a klientelistické prostředí. Přestože fond jako celek nepodporuje v probíhající volbě prezidenta, někteří jeho členové mají o kandidátech jasno.

"Nadační fond proti korupci je zcela apolitickou organizací a proto nevyjadřuje podporu žádnému z kandidátů na prezidenta," sdělila projektová manažerka NFPK Linda Majerová EuroZprávám.cz na dotaz, zda bude fond vydávat stanovisko k prezidentské volbě. Jako jednotlivci ale někteří členové fondu stanoviska k volbě prezidenta vydali.

Zakladatel fondu, podnikatel Karel Janeček, ve svém videoblogu označil přímou volbu prezidenta za "extrémně užitečnou věc." Zveřejnil ho ještě před prvním kolem prezidentské volby, kdy prohlásil, že na Hradě nechce ani jednoho z dvojice Zeman - Fischer. Proto podpořil Karla Schwarzenberga.

Majitel žlutého dopravce Radim Jančura v prvním kole volil Zemana, protože mu přišel jako menší zlo před Janem Fischerem. "Schwarzenberg vypadal jako outsider. Jsem ale rád, že do druhého kola postoupil, a teď dám svůj hlas právě jemu," řekl MF DNES podnikatel.

Pivovarník Stanislav Bernard pak stejně jako jeho dva kolegové podpořil Karla Schwarzenberga.

Tito tři muži ještě s moderátorem Janem Krausem a exšpionem Karlem Randákem tvoří správní radu Nadačního fondu proti korupci.

Související

Radim Jančura, majitel Student Agency

Zemětřesení v holdingu Student Agency: Radim Jančura změnil strukturu firem

Podnikatel Radim Jančura od 1. května změnil strukturu společností v holdingu Student Agency. Do nově založené komanditní společnosti Student Agency Travel začlenil prodej letenek, zájezdů a zahraničních pobytů. V existující komanditní společnosti Student Agency nechal dopravní aktivity, tedy autobusy a vlaky. Pod tuto společnost ve struktuře spadají i akciové společnosti RegioJet, jedna v Česku, druhá na Slovensku. Samostatnou akciovou společností spadající přímo pod holding je RegioJet UK, která bude mít na starosti provoz vlaků v Ústeckém kraji, řekl dnes ČTK mluvčí Aleš Ondrůj.
student agency

Žluté vlaky budou expandovat. Tržby RegioJetu loni vzrostly, firma je v zisku

Tržby železničního dopravce RegioJet loni mírně rostly na 1,1 miliardy korun. Zisk před zdaněním činil 102 milionů korun, napsal v tiskové zprávě mluvčí Aleš Ondrůj. Poprvé v zisku byl dopravce v roce 2015, na železnici působí od roku 2011. Předloni byl ve ztrátě. Nyní působí kromě Česka také na Slovensku a v Rakousku. Letos od prosince začne poprvé jezdit na dotovaných spojích v Česku objednávaných státem a Ústeckým krajem. Hospodářské výsledky dnes oznámily i České dráhy, které sice loni hospodařily se ziskem 1,2 miliardy, ale osobní doprava skončila ve ztrátě 230 milionů.

Více souvisejících

Radim Jančura Karel Janeček Stanislav Bernard

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 10 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy