Müllerová vzkazuje: Veřejná služba se vrátí. Bude už ale za mzdu

Praha - Povinnou veřejnou službu, kterou zrušil Ústavní soud, by ministerstvo práce chtělo letos nahradit veřejně prospěšnými pracemi na zkrácený úvazek. Na ně chce vyčlenit peníze z prostředků na aktivní politiku zaměstnanosti.

Na upravené veřejně prospěšné práce, které by nahradily veřejnou službu, by nezaměstnaní chodili maximálně na 20 hodin týdně. Pokud by si vydělali méně než 4000 korun měsíčně, zůstali by dál v evidenci úřadu práce. Ten by zaměstnavateli poskytoval na pracovníka příspěvek.

Podle ministryně Müllerové by mohla novinka začít fungovat od druhého pololetí letošního roku.

Bezplatnou veřejnou službu pro nezaměstnané na podzim loňského roku zrušil Ústavní soud. „Ústavní soud považuje veřejnou službu za nucenou práci, protože není výsledkem svobodné vůle a svobodného rozhodnutí, neboť nepřijetí toho povolávacího rozkazu, nepřijetí té nabídky znamená ztrátu podpory v nezaměstnanosti, která přitom je výsledkem pojištění, které si ten dotyčný mohl po desetiletí platit," odůvodnil tehdy předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Soud upozornil také na podobnost mezi výkonem veřejné služby a výkonem trestu obecně prospěšných prací, která v očích veřejnosti stírá rozdíly mezi oběma instituty.

Související

Ilustrační foto

Müllerová vyrazila úředníka: Zpackal zákon a bokem si přivydělával

Praha - Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) odvolala z funkce ředitele odboru rodiny na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV] Miloslava Macelu. Macela je autorem novely zákona o sociálně-právní ochraně dětí, která měla dostat děti z ústavů do pěstounských rodin.

Více souvisejících

Ludmila Müllerová Ministerstvo práce a soc. věcí veřejná služba

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy