Ombudsman má nové zástupce. Ze Stanislava Křečka ale nadšený není!

Praha - Senátoři zvolili ve středu ombudsmanovi Pavlu Varvařovskému dva zástupce. Stanou se jimi právník Filip Dienstbier, kterého si sám Varvařovský přál, a sociálnědemokratický poslanec Stanislav Křeček. Oba získali potřebné hlasy hned v prvním kole tajného hlasování, Dienstbier 56 a Křeček 38.

Na pozici zástupce veřejného ochránce byly tři nominace: Pavel Čáslava, kterého vybral senátorský klub ODS, Filip Dienstbier, vyslanec senátora Miroslava Antla (BEZPP), a Stanislav Křeček, toho navrhl senátor František Bublan (BEZPP). Čáslava získal v tajném hlasování 27 hlasů, Dienstbier 56 a Křeček 38. Čtyři lístky ze 74 byly neplatné.

Všichni tři pánové se představili zákonodárcům v krátkém proslovu. Dienstbier hovořil o klíčovém úkolu úřadu, což je podle něj pomoc lidem, kteří se cítí bezmocní v jednání s úřady. "Nejde o univerzálního ochránce jakýchkoli práv, ale těch, která jsou atakována a ohrožována státní správou. Nekoná sám, máme správní soudy, ale ombudsman koná rychle a nezávisle. Zvláště ta rychlost je důležitá," prohlásil.

Také by rád úžeji spolupracoval s oběma komorami Parlamentu a jednotlivými zákonodárci, kteří jsou podle něj "místními lokálními ombudsmany". Lidé se na ně obracejí se svými potížemi a Dienstbier by byl rád, kdyby je úřad ombudsmana znal a pomáhal řešit.

Stanislav Křeček byl úspornější, rád by se podílel na chodu instituce, která si drží vysokou míru důvěry veřejnosti. "Je to jedna z mála institucí, které se těší velké úctě občanů, rád bych tomu napomohl. Klesá důvěra občanů v politický systém, ve strany, v instituce, které tvoří právní povědomí země. Je důležité, aby bylo zřejmé, že je tu někdo, kdo zachovává naději vztyčeného prstu, že je tu někdo, kdo bude na problémy upozorňovat a ukazovat," popsal své stanovisko.

Čáslava hovořil o tom, že úřad je "pragmatickou a účinnou odpovědí na trápení občana drceného kameny moci" a že by si považoval za velkou čest, kdyby mohl s ombudsmanem pracovat.

Veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský promluvil před středeční volbou k senátorům také. Mrzí ho poněkud, že si nemůže své zástupce vybírat sám. Narazil při tom i na jména, která navrhoval dosluhující prezident Václav Klaus. Jednalo se právě o Stanislava Křečka a bývalou nejvyšší žalobkyni Renatu Veseckou, uvažovalo se i o Klausově tajemníkovi Ladislavu Jaklovi.

"Pan prezident nominoval osoby, o nichž vím z médií, původně měl být nominován pan tajemník, ale odmítl, aby nemusel chodit ve vázance. Pak jsem čekal, zda alespoň komora, které mě jmenovala, se mě zeptá na můj názor, děkuji za tu příležitost," obrátil se na senátory.

Pak požádal, aby jeden z jeho nových zástupců byl právník Filip Dienstbier. "Kancelář veřejného ochránce práv není dvouhlavá saň, chci, aby tam byli dva lidé, kteří si rozumí lidsky profesně i jinak. Já mohu vyjádřit své překvapení, že kandidáti jsou toliko tři, váš výběr je tedy dva ze tří. Já bych si dovolil za sebe a stovku svých zaměstnanců, kteří očekávají, kdo bude jejich šéfem, bychom vám byli vděčni, kdyby jedním z nominovaných byl pan doktor Filip Dienstbier," zmínil.

To se nepozdávalo občansko-demokratickému senátorovi Jaroslavu Kuberovi. "Já bych si taky rád vybral náměstka primátora, rád, ale oni mi ho vždycky zvolí. Ale v této právní situaci nejsme, je to proto, že když bude ombudsman nějaký, tak zástupce to zase vyváží. Považuji za nepřijatelné, aby ombudsman říkal, že bude-li nějaký kandidát zvolen, on odstoupí. To je ovlivňování. Jestli se nám nelíbí systém, pojďme to změnit a schválit. Ale není to tak," sdělil kolegům.

Ombudsman Varvařovský později popřel, že by něco takového kdy prohlásil, pouze si dovolil vyjádřit své přání, koho by po svém boku viděl rád. Nakonec si společně s Kuberou zažertovali a Varvařovský s humorem narazil i na nedávná slova nově zvoleného prezidenta Miloše Zemana. "Já teď nemusím dělat nic, protože nový pan prezident řekl, že je tu pro dolních deset milionů, já se kvůli tomu zbývajícímu půlmilionu nepřetrhnu," zavtipkoval.

Na úřad ombudsmana se loni obrátilo více než osm tisíc občanů. Takovou agendu už podle svých slov nemůže Varvařovský zvládat sám a musí úkoly rozdělit i mezi své zástupce.

Filip Dienstbier je právník, působí na olomoucké Univerzitě Palackého a je členem Legislativní rady vlády. Specializuje se na otázky životního prostředí, v letech 2003 a 2004 působil jako asistent soudce Nejvyššího správního soudu.

Stanislav Křeček je právník a politik, od roku 1998 zastává post poslance, je členem ČSSD. Loni kandidoval na senátorské křeslo na Praze 2, ale porazil ho Libor Michálek.

Pavel Čáslava hájí barvy ODS, býval senátorem za Sokolov. Po studiích pracoval jako poradenský psycholog, mezi lety 1990 a 2007 řediteloval centru sociálních služeb v Karlovarském kraji.

Související

Stanislav Křeček

Ombudsmana Křečka bude nově zastupovat Schorm

Novým zástupcem ombudsmana bude právník Vít Alexander Schorm, kterého nominoval Senát jako svého jediného kandidáta. Devětačtyřicetiletý Schorm dosud působí jako vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva. Poslanci mu dnes v tajných volbách dali přednost před dvěma kandidáty, které navrhl prezident Miloš Zeman.
Senát ČR

Senát na zástupce ombudsmana navrhl zástupce ČR před Evropským soudem Schorma

Vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva Vít Alexander Schorm se stal jediným senátním kandidátem na zástupce ombudsmana. Horní komora ho dnes vybrala v prvním kole tajné volby. Druhého kandidáta horní komora nevybrala ani ve druhém volebním kole. Advokátu Jakubu Křížovi chyběl ke zvolení jeden hlas, právničce a ombudsmance na ministerstvu obrany Lence Marečkové čtyři hlasy.

Více souvisejících

ombudsman Pavel Varvařovský Stanislav Křeček

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Turecko sdělilo podmínky, za jakých obnoví obchod s Izraelem

Turecko obnoví obchod s Izraelem až v případě trvalého příměří v Pásmu Gazy a neomezeného přísunu humanitární pomoci do této palestinské enklávy, uvedl v pátek turecký ministr pro obchod Omer Bolat. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy