Rath si z vazby účtoval poslanecké náhrady: Přes milion korun!

Praha - Více než milion korun na poslaneckých náhradách získal loni poslanec David Rath, přestože strávil většinu roku ve vězení. Uvedl to dnes server Lidovky.cz. Ratha zatkla 15. května 2012 policie kvůli údajnému uplácení.

Rath dostal za loňský rok na náhradách zhruba 1,13 milionu korun. Jen za telefon a internet získal přes 61.000 korun, dvakrát více než řada jiných poslanců, uvedl server. Přitom ve vězení neměl k mobilu přístup.

Vězněný poslanec čerpal ještě přes 155.000 korun na administrativní a odbornou pomoc, zhruba 417.000 na služby asistentů a více než 354.000 korun na pronájem poslanecké kanceláře.

Rath do Sněmovny přišel, jen aby se mohl hájit, když poslanci jednali o zbavení imunity. Rath ale tvrdí, že stále pracuje. Ve vazbě sepsal novely zákonů o výkonu trestu odnětí svobody a o vazbě. Chce tak docílit lepších podmínek pro ostatní vězně.

Ačkoli si Rath opakovaně stěžoval, že vazební věznice je místem "bezčasí", kde se ukrutně nudí a je odtržen od rodiny, ubíjející prostředí nemá vliv na jeho písemnou činorodost. Napsal knihu Přisedněte si, kterou mu vydala Petra Paroubková, manželka předsedy Národních socialistů – Levice 21. století Jiřího Paroubka, který stejně jako Rath vzešel z řad sociální demokracie.

Vydatně ovšem zásobuje také vládu a sněmovnu, jenom na poslední prosincové schůzi kabinetu Petra Nečase se sešlo šest legislativních návrhů s razítkem litoměřické vazební věznice. Všem vláda přiklepla negativní stanovisko.

David Rath ve svých zákonných úpravách myslel například na bezdomovce ve větších městech. Chtěl, aby se místní samosprávy lépe a důkladněji staraly o lidi bez domova. Stát by podle něj měl uložit obcím nad 50 tisíc obyvatel a hlavnímu městu Praze povinnost zřídit azylová centra pro lidi bez domova.

Sociální cítění se odráží i v dalších exhejtmanových návrzích. Přál si také, aby se sazby DPH vrátily zpátky na 14 a 20 procent (od ledna budou platné hodnoty 15 a 21 procent), přičemž navrhl nulovou sazbu pro léky, základní potraviny a ovoce a zeleninu. Zároveň poslal vládě návrh na vyšší zdanění pro monopolní a oligopolní korporace, nižší zase pro malé a stření podnikatele.

Kromě toho chtěl například upravit výši příspěvku pro rodiny se dvěma nebo třemi dětmi. Rath se domnívá, že by se tak zajistila podpora porodnosti a zároveň se zamezilo tomu, že rodina bude mít tolik dětí, že už je nezvládne patřičně zajistit. Dívkám mezi 15 a 18 lety a ženám v hmotné nouzi by rád dopřál antikoncepci zdarma.

Související

David Rath

David Rath byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za korupci

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci. ČTK to sdělil advokát někdejšího politika Roman Jelínek. Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest. Svaz pacientů ČR ve středu oznámil, že do konce května jmenuje Ratha pacientským ombudsmanem pro celou ČR. Rath ČTK v SMS zprávě zatím pouze napsal, že ho nyní čeká dost práce. Působí též jako lékař v Poliklinice u svatého Jakuba Hostivice, kde ale dnes dopoledne nebyl, řekla ČTK pracovnice polikliniky.

Více souvisejících

David Rath Věznice mzdy / platy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Michael Schumacher

Novinka ze života Michaela Schumachera. Legendární pilot provdal dceru

Po dlouhých letech mimo veřejné dění se měl legendární sedminásobný mistr světa Formule 1 Michael Schumacher údajně objevit na svatbě své dcery Giny-Marii. Podle informací, které zveřejnily weby jako Marca či Sky News, se měla slavnost odehrát na rodinném panství na Mallorce. Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, šlo by o první veřejné vystoupení Schumacherova po jeho vážné nehodě na lyžích před téměř 11 lety.

včera

Vláda Petra Fialy

Česko dá rekordní peníze na investice v dopravě. Vláda řešila i pomoc po povodních

Vláda spustí program pomoci podnikatelům a firmám, kteří museli kvůli zářijovým povodním přerušit výrobu a zaměstnance nechat doma na překážkách v práci. Pomůže také lidem, kteří kvůli povodním přišli o svůj příbytek. Schválila na středečním zasedání. Projednala také návrhy novel školského zákona, zákona o elektronizaci zdravotnictví a zákona o silniční dopravě a odsouhlasila také návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který na příští rok počítá s rekordní výší investic.

včera

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

včera

včera

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Další vyjádření Íránu k útoku na Izrael: Jednali jsme v sebeobraně. Přijdou další útoky?

Írán jednal v sebeobraně proti Izraeli a neplánuje další útoky, pokud jej izraelský režim nepřiměje k dalším odvetným krokům. Prohlásil to ve středu íránský ministr zahraničí Abbás Arákčí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy