Kdo povede NKÚ? Poslanci se hádají, ODS má vítr ze Zemana

Praha - Nového prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) mají poslanci volit v úterý. Sněmovní strany už kandidáty navrhly, dohoda na některém z nich podle dnešních informací ČTK zatím není.

Je možné, že Sněmovna nikoho nezvolí a úřad povede dál viceprezident Miloslav Kala. Ten je nominantem opoziční ČSSD do čela NKÚ. ODS kandidovala svou poslankyni Zdeňku Horníkovou a TOP 09 bývalou náměstkyni ministra financí Danu Trezziovou. Nominantem KSČM je poslanec Vladimír Koníček, jenž neuspěl v loňské volbě. Věci veřejné by chtěly mít v čele úřadu svého poslance Josefa Novotného.

Podle zdrojů z ODS je záměrem strany, aby nově zvoleného prezidenta NKÚ jmenoval ještě Václav Klaus, a nikoliv jeho nástupce Miloš Zeman.

Ten si totiž podle řady náznaků svůj mandát daný přímou volbou může vykládat silně a pravicové vládě, o níž řekl, že by pro ni byly nejlepší předčasné volby, řádně "zatápět", píše server idnes.cz. Například využitím ústavní definice, podle níž nemá na jmenování nově zvoleného prezidenta NKÚ žádné časové omezení.

Nejvyšší kontrolní úřad je bez šéfa od loňského února, když ve funkci skončil František Dohnal. Toho soud potrestal za to, že odmítl vydat Sněmovně podklady umožňující audit hospodaření úřadu.

Prezidenta NKÚ volí Poslanecká sněmovna a do funkce ho jmenuje prezident. Funkční období šéfa NKÚ je devět let.

Na úterý by také měla připadnout volba nového zástupce ombudsmana po Jitce Seitlové, které končí mandát. Prezident i Senát navrhli shodně poslance ČSSD Stanislava Křečka.

Poslanci budou v úterý schvalovat také vládní návrh na vyslání českých vojáků do Mali.

Související

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna nkú František Dohnal

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy