Babiš u Jílkové o polských potravinách: Já nejím ty vaše sračky!

Praha – Potraviny pocházející z Polska získávají v posledních měsících velmi špatnou pověst. Prvním velkým skandálem byla posypová sůl v potravinách, avšak s nekvalitní čokoládou, která vlastně žádnou čokoládou ani není, se setkal snad každý z nás. Kvalitou polských potravin se zabývali hosté pořadu České televize Máte slovo.

Ve studiu se k diskuzi sešli: zástupce Klubu polského kapitálu v ČR Remigiusz Gorski, největší český podnikatel v potravinářství Andrej Babiš, Miroslav Koberna z Potravinářské komory a Martin Klanica ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Nedalo se čekat, že by Babiš polské konkurující potraviny v pořadu obhajoval. Tak se také stalo a od Babiše nebylo slyšet kladeného slova o potravinách pocházejících z Polska. Taktika největšího českého podnikatele v potravinářství vcelku pochopitelná, avšak trochu pak jeho zájem zpochybňuje jeho tvrzení.

U Jílkové uvedl, že české výrobky dosud takový skandál jako polské neměli. Neměli jsme žádnou posypovou sůl ani kyselinu mravenčí v potravinách, avšak nějak zapomněl na metylalkohol. Ve vysílání se kvůli soli Babiš osopil na Gorskiho, že dosud polská strana nezveřejnila, jací výrobci posypovou sůl používali.

Opominutí metylalkoholové aféry Babišovi Gorski připomenul. Ačkoli si Babiš trval na svém, že ohledně českých potravin tu takový problém jako u polských nebyl, protože alkohol nepatří mezi základní potraviny. Stálo by za to však upozornit, že posypová sůl nemá na svědomí desítky lidských životů jako metylalkohol.

Babiš neustále české potraviny obhajoval, které z valné většiny vyrábí jím vlastněné firmy, a zkritizoval pouze to, jak mnohdy podniky potraviny skladují. To je dle Babiše jediný problém ohledně českých potravin.

Ačkoli například Babišovy Kostelecké uzeniny dováží separát z Polska, ten je prý bezproblémový a obsahuje pouze maso. Není tam žádná kůže či kosti, jak o tom mnohdy lidé mluví. To Babišovi potvrdil i ředitel Kosteleckých uzenin, avšak majitel a ředitel se málokdy neshodnou.

Podle Koberny do České republiky směřuje odpad z polských potravin. Jde sem jen to, co je laciné, takže je velká šance, že se to tu prodá. Řešením by bylo, kdyby se lidé více zajímali o kvalitu než o cenu toho, co nakupují.

Host podporující polské potraviny pro důkaz, že tamní potraviny nejsou špatné, nabídl ostatním nakrájenou polskou klobásu. Od Babiše se však dočkal velmi hrubé reakce: „já nejím ty vaše sračky."

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Michaela Jílková

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 13 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy