Dalík má problém! Nový důkaz potvrzuje, že si řekl o půlmiliardový úplatek za Pandury!

Praha - Policisté údajně získali důležitý důkaz v kauze obviněného lobbisty Marka Dalíka a jeho korupce v případě nákupu armádních Pandurů. Podle dokumentu si Dalík řekl v roce 2007 o téměř půlmiliardový úplatek!

Je vinen lobbista Marek Dalík v kauze ohledně nákupu armádních transportérů Pandur? Je to možné. Policie podle pondělního vydání Mf Dnes získala nový důkaz, který jeho vinu dokládá. Záznam sepsal po schůzce s Dalíkem v restauraci U Malířů bývalý americký diplomat a poradce zbrojovky Steyr Victor Jackovich a vše předal americké ambasádě v Praze. Jackovich v dokumentu uvedl, že si lobbista řekl v roce 2007 o téměř půlmiliardový úplatek!

Z Prahy do Washingtonu pak putovaly tři tajné zprávy ohledně obchodu mezi českou armádou a rakouským Steyrem, který vlastní americký General Dynamics. Podle tehdejší nejvyšší představitelky amerického velvyslanectví v Praze Mary Thompson Jonesové zástupce Steyru uvedl, že náměstek ministra obrany Bartáka podnikl kroky k tomu, aby Dalík získal značný úplatek od Steyru, uvedla Mladá fronta Dnes.

O celém podezřelém obchodu byl informován i bývalý generální tajemník NATO George Robertson. Ten tehdy varoval i premiéra Mirka Topolánka a šéfa obrany Alexandra Vondru.

Jackovich, který nyní policii předal důležitý dokument z roku 2007, svědčí proti Dalíkovi od začátku kauzy. Tedy od podzimu loňského roku, kdy lobbistu zadržela policie. Na celou kauzu upozornil manažer Steyru Stephen Szücs, píše pondělní Mf Dnes.

Související

Marek Dalík

Lobbista Marek Dalík opustil věznici ve Znojmě, odpykal si polovinu trestu

Marek Dalík po 2,5 roce opustil vězení ve Znojmě, v němž byl za podvod při nákupu obrněných transportérů Pandur pro českou armádu. V polovině trestu ho podmíněně propustil znojemský okresní soud. Čtyřiačtyřicetiletý lobbista dnes kolem 13:00 opustil věznici, nasedl do přistaveného černého jeepu, s novináři nemluvil. Odjel spolu se svým obhájcem, vše se odehrálo v několika desítkách sekund.

Více souvisejících

kauza: steyr - pandur Marek Dalík

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy