Klasnová dala Bendlovi "pěkný kapky". Co ji naštvalo?

Praha - Kateřina Klasnová (VV), která dlouhodobě kritizuje nečinnost Nečasovy vlády ohledně hospodaření Lesů ČR, sice přivítala zrušení výběrového řízení na generálního ředitele Lesů ČR, zároveň však dodala, že očekává urychlené vypsání nového výběrového řízení a dodržení stanovených termínů.

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) ve středu řekl, že se neshodl s premiérem Petrem Nečasem (ODS) na budoucím generálním řediteli státního podniku Lesy ČR a výběrové řízení, které běželo od loňského prosince, chce ministerstvo zrušit. Zatím není jasné, zda se vypíše nové řízení.

Prozatím vede podnik Michal Gaube, který byl ekonomickým ředitelem LČR již za vedení Svatopluka Sýkory. "Gaube by znamenal pokračování praktik zavedených Sýkorou. Jeho instalaci do čela státního podniku bych chápala jako oficiální potvrzení, že má vláda přímý zájem na dalším tunelování Lesů ČR," uvedla už dříve právě Klasnová.

A ta se do Bendla obula i dnes. "Delší čas upozorňuji, že výběrové řízení je netransparentní a ministerstvo zemědělství nedodržuje slíbené termíny vyhlášení jeho vítěze. Dnešní zpráva o zrušení řízení však indikuje pouze to, že ve vedení státního podniku i nadále zůstane Michal Gaube. Pravá ruka exředitele Sýkory a ekonomický ředitel státního podniku, prozatímně pověřený řízením. Což rozhodně není volba vhodná pro Lesy ČR," řekla.

Apeluje proto na rezort zemědělství, aby vypsal okamžitě nové výběrové řízení, které bude naprosto transparentní. "Musí být známi členové doporučující komise a musí mezi nimi být nezávislí odborníci z lesnického odvětví. Nikoli například Jana Nagyová, šéfka kabinetu premiéra Nečase. Musí být pevně stanoveny termíny a ministr zemědělství je nesmí porušovat jako nyní, kdy má prodlení s vyhlášením několik týdnů. A samozřejmě musí být známí uchazeči o post generálního ředitele Lesů ČR a jejich koncepce," vypočetla opakovaně Klasnová.

Na nového generálního ředitele čekají Lesy ČR od prosince, ke konci listopadu totiž rezignoval tehdejší ředitel Svatopluk Sýkora.

Související

Kateřina Klasnová

Zelení budou v Praze kandidovat společně s Klasnovou

Praha - Strana zelených (SZ) a občanský spolek Pro jedničku se domluvily na společné kandidátce pro podzimní komunální volby. Novinářům to dnes řekli zástupci koalice, bývalá místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová (Pro jedničku) a Filip Pospíšil (SZ).

Více souvisejících

Kateřina Klasnová Petr Bendl lesy čr

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy