Studentkám vyhrožovalo vedení školy!

Praha – V pondělí odpoledne proběhl protest proti vedení Národohospodářské fakulty VŠE, ze které ve velkém mizí kvalitní pedagogové. Na stranu protestujících se skrze otevřený dopis postavila i řada významných českých osobností.

Do čela protestu se postavila studentská iniciativa Inventura demokracie. Slova studentů i dokumenty z fakulty napovídají tomu, že na fakultě dochází k porušování akademických svobod, ale i základních práv.

Kvůli změně atmosféry na fakultě se rozhodlo mnoho vyučujících z fakulty odejít, kvůli čemuž se několik studentek snažilo v budově vyvěsit plakáty upozorňující na podivný stav. Zadržela je však ostraha, která jim hrozila použitím obušku.

O několik dní později studentky dostaly pozvání na kobereček k vedení fakulty. Toto setkání se neobešlo bez křiku a výhružek, že incident s ostrahou pro dívky může znamenat trestní řízení, kvůli čemuž budou v budoucnu obtížně hledat zaměstnání, jestliže nestáhnou stížnost na jednání ostrahy. Na setkání jim nebylo dovoleno přizvat svědka, přestože o to žádaly. Studentkám bylo vyhrožováno žalobou.

Kvůli nesouhlasu se způsobem řešení problému rezignovat proděkan pro studium, který nechtěl být spojován se silovými praktikami děkana. Vedení fakulty při protestu studentů při zasedání vědecké rady zastoupilo kamery ČT, aby protestující studenti nebyli vidět.

Jednání studentek při vyvěšování plakátů nemohlo být ani přestupkem, maximálně porušením vnitřních předpisů fakulty. Výhružky vedení fakulty směrem ke studentkám pak považuje předseda Inventury demokracie Tomáš Kopečný za trestný čin vydírání.

V pondělí proběhl protest rozsvícením svíčky u pomníku Winstona Churchilla před budovou VŠE. Zároveň proběhlo zasedání akademického senátu VŠE. Otevřený dopis podepsala například socioložka Jiřina Šiklová, režisérka Olga Sommerová či režisér Jan Svěrák.

Související

Více souvisejících

VŠE Praha studenti

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy