TOP09 a ČSSD sestřelily pražskou ODS, Svoboda skončil

Praha - Za koncem ODS ve vedení Prahy stojí podle dnes odvolaného primátora Bohuslava Svobody (ODS) snaha TOP 09 "zničit pravicového konkurenta". Může za to první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, řekl novinářům Svoboda.

Pražští zastupitelé dnes v tajné volbě odvolali nejen primátora, ale i dva radní. Další dva na funkce sami rezignovali. Pražská ODS tak po 22 letech končí v opozici.

"Respektujeme rozhodnutí zastupitelstva, protože je to rozhodnutí většiny," uvedl Svoboda. "Jsme připraveni své sliby pro Pražany plnit i z opozičních lavic," doplnil. Odsoudil přitom podle něj zcela zřejmou spolupráci TOP 09 s levicí. "Já jsem v roce 2011 vyhodil kmotry z této radnice, dnes jim červený koberec k návratu sem rozvinula TOP 09," uvedl. TOP 09 se podle něj spojila s "klientelistickými strukturami z pražského podsvětí". Jmenoval přitom předsedu klubu zastupitelů Miroslava Pocheho a zastupitele Karla Březinu a Petra Hulinského (všichni ČSSD).

Důvodem odvolání tří radních jsou pro ČSSD problémy v resortech dopravy, financí a majetku, řekl předseda zastupitelského klubu ČSSD Miroslav Poche. Na návrhu se shodl klub jednomyslně, dodal. "Finanční situace města je neudržitelná, městská policie se nevzpamatovala z více než ročního bezvládí, v dopravním podniku je v důsledku personální politiky primátora naprostý chaos," vysvětlil dnes důvody pro odvolání šéf zastupitelského klubu ČSSD Miroslav Poche.

Z jednacího sálu před hlasováním odešli zastupitelé ODS. Občanští demokraté se na tom shodli na středečním jednání regionální rady a zastupitelského klubu. "Regionální rada v plném rozsahu podpořila stanovisko klubu. To schválila všemi 20 hlasy. A všemi hlasy přijala stanovisko, že žádný z členů zastupitelstva za ODS nedá hlas pro jakékoliv personální změny," řekl ve středu po jednání primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

TOP 09 v pondělí vypověděla koaliční smlouvu s ODS. Zdůvodnila to neshodami v radě a údajnou neschopností ODS spravovat důležité oblasti, především dopravu, finance a majetek. S tím ODS nesouhlasí a krok TOP 09 označila za "zcela bezprecedentní".

"Pokud se pravicová strana v situaci, ve které v Praze jsme, dohodne se sociální demokracií, přestává pro nás být věrohodným partnerem. A velmi rádi budeme v opozici, protože takováto pravicová strana nemá podle našeho názoru v pražském politickém spektru místo," prohlásil primátor Svoboda.

Ve třiašedesátičlenném zastupitelstvu má TOP 09 celkem 26 členů, druhá ODS 20 zástupců, ČSSD má 14 hlasů a komunisté tři. ODS po volbách v roce 2010 obešla vítěznou TOP 09 a uzavřela koalici s ČSSD. Koaliční uskupení se ale zhruba rok po volbách rozpadlo a ODS začala spolupracovat s TOP 09.

TOP 09 s ČSSD dá dohromady těsnou většinu dvou hlasů, dohromady 34 zastupitelů. Přidat se můžou i komunisté, ať už tichou podporou nebo jako oficiální partner. Pak už by to dalo 37 hlasů.

"Byla to od začátku velmi podivná struktura koalice, několikrát stála na pokraji konce, jestli je tohle její konec, tak mě to nepřekvapuje," řekl Klaus.

Související

Bohuslav Svoboda

Mám černý kašel, zaskočil primátor Svoboda přítomné na jednání ve Sněmovně

Česko od začátku roku eviduje nárůst počtu případů černého kašle, který si našel i vrcholné politiky. Pražský primátor a poslanec Bohuslav Svoboda (ODS) na středečním jednání sněmovního zdravotnického výboru nečekaně uvedl, že se s tímto onemocněním léčí. V místnosti s ostatními členy výboru strávil několik hodin. 

Více souvisejících

Bohuslav Svoboda koalice Praha

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Manchester City

Komise si posvítí na Manchester City. Velkoklub podezřívá z porušení finančních pravidel

Možná je to začátek konce úspěšného období anglického velkoklubu Manchesteru City pod majiteli ze Spojených arabských emirátů. Ten je totiž podezřelý z porušení hned 115 finančních pravidel, a pokud se po prošetření nezávislé komise některá či dokonce všechna prokážou, hrozí manchesterskému celku nejen odpočet bodů, ale vše může klidně skončit vyloučením z Premier League.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Gaze má přes 34 tisíc obětí, tvrdí Palestinci. OSN řekla, jak s jejich údaji pracuje

Konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás si podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádal již 34 344 palestinských obětí. Zveřejněný seznam obsahuje údaje o většině zabitých, včetně jmen, věku a pohlaví. Mnoho obětí jsou děti, přičemž seznam zahrnuje i 169 novorozenců a stovky dalších mladších deseti let. Izrael oficiální čísla zpochybňuje, zatímco OSN potvrzuje, že palestinské údaje bývají přesné.

včera

Čech měl spolu s Američany a Španěly zavraždit Madura. Počet zadržených roste

Venezuelské úřady v úterý oznámily zadržení čtvrtého Američana, který je podezřelý z údajného spiknutí proti prezidentovi Nicolásu Madurovi.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy