Policie si pozvala Tomana na vysvětlení, Janouška a Rittiga ne

Praha - Kriminalisté vyzvali k podání vysvětlení podnikatele a exšéfa odboru pražských investic Jiřího Tomana, u kterého provedli nedávno při rozsáhlé razii domovní prohlídku. Tomanovo jméno figuruje v dokumentu o stíhání v kauze obviněné šéfky kanceláře odstupujícího premiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové.

"Klient byl vyzván k podání vysvětlení z kraje příštího týdne," řekl ČTK Šerák. Dozorující vrchní státní zastupitelství v Olomouci nechce další postupy ve vyšetřování komentovat.Někdejšího vedoucího odboru městského investora navštívila policie minulý týden ve čtvrtek v Praze. Podnikatel nebyl doma, tak jeho manželka přivolala advokáta, který zpřístupnil také Tomanovy kanceláře. "Byly zajištěny nějaké listiny, jen pár, v řádu jednotek, a nosiče jako cédéčka a počítač. Policie se zajímala o listiny týkající se nějakých výběrových řízení, podle mého názoru nic důležitého nenašli," řekl již dříve právník.Z povolení k domovní prohlídce není podle Šeráka jasné, jestli policie Tomana z něčeho podezírá. Vyšetřování začalo před rokem a půl prověřováním údajné organizované zločinecké skupiny složené z lobbistů Romana Janouška, Tomáše Hrdličky, Iva Rittiga a Tomana. Případ dozoruje od počátku státní zastupitelství v Olomouci namísto Prahy, protože existovalo podezření, že se na trestné činnosti podílel také tehdejší žalobce z pražského vrchního státního zastupitelství Libor Grygárek.Média dříve spojovala Tomana, který rozhodoval na magistrátu o významných stavebních projektech, s Janouškem a popisovala jejich kontakty. Policie se v současnosti podle Šeráka zajímá o zakázky, které prý nepocházejí z doby, kdy Toman působil na magistrátu.Prohlídky se týkaly také Rittiga a Janouška, policie zatím ani jednoho k výslechu nezvou. Janoušek podle svého advokáta Víta Širokého informoval policisty, že je připraven dostavit se k policii. "Zatím je to na nich," řekl ČTK právník.Právní zástupkyně Rittiga Karolína Babáková očekává, že policie jejího klienta pozve k podání vysvětlení v dohledné době. "Je to obvyklý potup vzhledem k tomu, že proběhly prohlídky. Pan Rittig žije v Monaku, jsem v kontaktu s vyšetřovateli a v současné době domlouváme termín," dodala.Policisté při prohlídkách domů a nebytových prostor minulý týden zajistili 120 až 150 milionů korun a desítky kilogramů zlata. Získali prý i cenné materiály, které budou prověřovat v příštích měsících. Zadrželi několik lidí ve dvou kauzách spojených s Nagyovou. Jedna se týká podezření z neoprávněného sledování, druhá údajné politické korupce.

Související

Jana Nečasová u Obvodního soudu pro Prahu 1

Zvrat v kauze Nečasové: Nejvyšší soud označil odposlechy za nezákonné

Nejvyšší soud označil odposlechy v kauze Jany Nečasové (dříve Nagyové) za nezákonné. Nepoužitelné jsou podle soudu i odposlechy dalších lidí z kauz, které spustil policejní zásah na Úřadu vlády v roce 2013 a které přispěly k pádu kabinetu Petra Nečase (ODS). Uvedla to dnes Česká televize (ČT).
Petr Nečas

Nečasovu křivou výpověď bude soud řešit veřejně, trestní příkaz neplatí

Státní zastupitelství podalo odpor proti trestnímu příkazu, který uznal bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) vinným z křivé výpovědi ve prospěch manželky Jany. Znamená to, že trestní příkaz se ruší a soud bude kauzu projednávat v hlavním líčení. Uvedla to dnes mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková. Odpor podá i Nečas, sdělil jeho právník Adam Černý.

Více souvisejících

kauza Nagygate (od 13.6.2013) Roman Janoušek Ivo Rittig

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Harrisová se dočkala masivní podpory. Do její kampaně se zapojil bývalý prezident

Bývalý americký prezident Barack Obama se zapojí do předvolební kampaně viceprezidentky Kamaly Harrisové, která kandiduje za Demokratickou stranu. Obama plánuje především mobilizovat voliče v klíčových státech. O jeho angažmá informoval deník Washington Post.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy