Peake koaliční zrádce? Zeman na tiskovce cosi naznačil...

Praha - KSČM i nadále podporuje rozpuštění Sněmovny a předčasné volby, které by se mohly konat v září. Novinářům to dnes řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle něj by tak vláda Jiřího Rusnoka, kterého dnes premiérem jmenoval prezident Miloš Zeman, předložila návrh rozpočtu na příští rok už nové Sněmovně.

Předseda komunistů řekl, že vítá jmenování nového premiéra, podle něj totiž současná koalice ODS, TOP 09 a LIDEM ztratila důvěru občanů. Návrh na sestavení nové vlády v čele se šéfkou Sněmovny Miroslavou Němcovou (ODS) podle Filipa postrádá legitimitu.

Po jmenování Rusnoka rovnou premiérem (nebyl tedy nejprve pověřen sestavením vlády, jak bývá zvykem) následovala improvizovaná tisková konference, kde se prezident Miloš Zeman zamyslel nad současnou politickou scénou a připomněl, že již před prezidentskou volbou říkal, že tehdejší Nečasova vláda má skončit.

„Země potřebuje velmi rychle obnovit všechny struktury vládnutí, musí tam být lidé, kteří dokáží plnit své role," vzal si slovo premiér Rusnok. Pak ujistil, že je připraven sestavit vládu z lidí, kteří se budou moci svých funkcí okamžitě ujmout.

Vláda by podle Rusnoka měla být sestavena a jmenována do čtrnácti dnů. Rozhodně prý chystá přípravu rozpočtu a další kroky, které nesnesou odkladu. Prezident dodal, že nehodlá nijak zasahovat do personálního složení vlády.

Prezident byl tázán, co udělá s tím, že pravice má 101 poslanců pro vládu „Je zajímavé, že včera mi paní vicepremiérka Peake tvrdila, že jejích osm poslanců tento dokument nepodepíše, a většina nebude," poznamenal k tomu prezident.

„Každá vláda je důvěryhodná nebo nedůvěryhodná podle toho, jaké má osobnosti a jaký má program. Tato vláda politickou krizi nezavinila. Je to jakýsi sbor dobrovolných hasičů, kteří přijíždějí hasit něco, co zapálil někdo jiný," přirovnal prezident.

Rusnok následně po novinářském dotazu uvažoval o počtu poslanců, které by vláda mohla na svou stranu získat, a při té příležitosti uvedl, že ve sněmovně je jich celkem 200. „Vlastně 198, protože dva sedí ve vězení," zavtipkoval na účet Romana Pekárka a Davida Ratha.

Zeman uvedl, že bude u všech členů vlády respektovat Rusnokovu personální volbu, a to i v případě, že by chtěl do vlády některé jeho spolupracovníky z Hradu. Spekulovalo se například o šéfovi zahraničního odboru Hynku Kmoníčkovi.

Rusnok uvedl, že doposud nemá obsazený žádný ministerský post. Nevyloučil, že by se ve vládě mohl objevit i nějaký současný poslanec, ale nevidí to příliš pravděpodobně. Sněmovna si podle něj musí zvážit, jestli je tu od toho, aby dělal politiku a plané komentáře, a nebo také pracovala ve prospěch občanů.

"My jsme dnes jasně deklarovali, že preferujeme politické řešení, to znamená řešení složení z politických stran ODS, TOP 09 a LIDEM. Nemohu vyloučit v tuto chvíli za náš poslanecký klub podporu odbornické vládě Jiřího Rusnoka vzhledem k tomu, že jsme o tom zatím na poslaneckém klubu nejednali," řekla Peake novinářům v reakci na jmenování Rusnoka premiérem.

"My jsme samozřejmě byli velmi ochotni podepsat větu, kterou říkáme už týden, respektive od doby, kdy ODS nominovala Miroslavu Němcovou, tedy že Miroslava Němcová je naší společnou koaliční kandidátkou na premiérku. Nicméně jsme nebyli ochotni podepsat, že podporujeme vládu TOP 09, ODS a LIDEM bez jakýchkoli dalších podmínek," uvedla Peake. Podpisem pod listinu se 101 podpisy na podporu koaliční vlády strana podle ní jen stvrdila, že je připravena sednout k jednacímu stolu a jednat o vzniku takové vlády i o podmínkách jejího fungování.

Související

Více souvisejících

Karolína Peake Miloš Zeman Jiří Rusnok (guvernér ČNB)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 7 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy