Šnajdrův advokát se dál hádá: O co mu teď jde?

Praha - Advokát Marka Šnajdra tvrdí, že jeho klient už po úterním rozhodnutí Nejvyššího soudu o vynětí z trestního stíhání nemá status obviněného. ČTK řekl, že nynější výslechy svědků v kauze údajného podplacení trojice poslanců ODS kvůli tomu nejsou zákonné. Podal proto podnět Nejvyššímu státnímu zastupitelství, aby žalobcům Iva Ištvana zakázalo další podobný postup. Ištvan je naopak přesvědčen, že obvinění exposlanců stále trvá, a stejný názor má i Nejvyšší soud.

Šnajdrův advokát Lukáš Trojan se dnes zúčastnil policejního výslechu svědka Miroslava Dvořáka. Dvořák je předsedou představenstva Českého Aeroholdingu, do nějž po složení mandátu zamířil jeden z obviněných poslanců - Ivan Fuksa. "Hned na začátku výslechu jsem vznesl námitky k jeho zákonnosti. Výslech se totiž konal ve věci obviněných Šnajdra, Fuksy a dalších. Trojice bývalých poslanců už přitom obviněna není," uvedl.

V usnesení Nejvyššího soudu je podle Trojana jasně uvedeno, pro jaký skutek jsou exposlanci vyňati z trestního stíhání, přičemž tento skutek je totožný s tím, který popisuje policie v usnesení o zahájení trestního stíhání. "Nechápu tedy, na základě jaké právní konstrukce se pan Ištvan domnívá, že jsou stále stíháni," podotkl.

Ištvan dnes ČTK řekl, že obvinění exposlanců trvá, přičemž o jeho dalším osudu rozhodne Nejvyšší státní zastupitelství, které bude posuzovat stížnosti obviněných proti zahájení trestního stíhání.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu dnes značně ovlivnilo jednání Sněmovny. ODS vyzvala vládu, aby se zabývala situací v Nejvyšším státním zastupitelství a v policii. "Je úkolem a odpovědností vlády věc neprodleně řešit včetně vyvození osobní odpovědnosti jednotlivých aktérů ve sféře výkonné moci," shodl se jednomyslně poslanecký klub ODS. Úřadující šéf strany Martin Kuba řekl, že by měli skončit jako olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, tak šéf ÚOOZ Robert Šlachta.

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan už ze Sněmovny stáhl žádost o vydání expremiéra Petra Nečase ke stíhání. Mandátový a imunitní výbor se přitom žádostí, kterou přinesl do Sněmovny osobně Ištvan, měl začít zabývat právě ve středu před hlasováním poslanců, zda se sami "rozpustí a vypustí"..

Podle Ištvana se teď nejprve musí vyjasnit rozsah poslanecké imunity. Stále si nechal otevřenou možnost stíhání exposlanců ODS. Nečas naopak volá po jeho rezignaci. "Ideální by bylo, kdyby se k výkladu Ústavy dostal Ústavní soud," řekl ve Sněmovně předseda ČSSD Sobotka. To podpořila i ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Doporučí prý prezidentovi Miloši Zemanovi, aby se kvůli výkladu imunity na Ústavní soud obrátil.

(Zdroj: iDnes.cz)

Související

Ilustrační fotografie.

Policie údajně obvinila další lidi v kauze Dozimetr. Má mezi nimi být i exposlanec

V kauze Dozimetr bylo obviněno několik dalších lidí včetně bývalého poslance ODS Marka Šnajdra. Uvedly to dnes server Seznam Zprávy a web Deník N na základě nejmenovaných zdrojů blízkých vyšetřování. Nová obvinění se podle serverů týkají větve kauzy kolem Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Šnajdr v minulosti působil jako náměstek ministra zdravotnictví a také jako člen správní rady VZP.
Petr Nečas

Kauza údajných trafik: Nečas a jeho manželka byli zproštěni viny

Soud dnes zprostil viny z podplácení bývalého premiéra Petra Nečase (ODS), jeho manželku Janu (dříve Nagyovou) i někdejšího náměstka ministra zemědělství Romana Bočka, a to v kauze tzv. trafik pro trojici poslanců ODS. Podle verdiktu se nepodařilo prokázat, že se skutek popsaný v obžalobě vůbec stal. Soud zároveň zastavil stíhání Nečasové, které se týkalo nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů.

Více souvisejících

Marek Šnajdr Ivo Ištvan

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 5 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Zemřel filmař Roger Corman, mentor mnoha největších hollywoodských hvězd

Roger Corman, přezdívaný „Král B-filmů“, zemřel ve věku 98 let. Corman byl klíčovou postavou v tvorbě nízkorozpočtových klasik jako „Malý obchod hrůz“ a „Napadení krabími monstry“ a také pomohl mnoha slavným hercům a režisérům začít svou kariéru v Hollywoodu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy