Monstrproces pokračuje. Doženou advokáti Ratha a svědky znovu k slzám?

Praha - Soudní proces roku napíše čtvrté pokračování, od pondělního rána bude opět pokračovat soudní přelíčení s poslancem a středočeským exhejtmanem Davidem Rathem. Měl by pokračovat výslech podnikatelky Ivany Salačové, která je v kauze jednou z hlavních svědkyní.

Když v pátek začala podnikatelka Ivana Salačová rozkrývat pozadí rozsáhlé korupce ve Středočeském kraji, muselo být jednání soudu přerušeno. Advokáti obviněného Davida Ratha a jeho kompliců totiž Salačovou dohnali až k slzám. Kromě toho se prý během přestávky dočetla výhružné komentáře k její osobě. Prý je "ženská na zabití" a autor komentáře se "diví, že ji nepřejelo auto".

Salačová je jedinou obviněnou, která se ke korupci přiznala, proto ji žalobci berou jako tzv. spolupracující obviněnou. Za to by mohla dostat nižší trest. Podnikatelka v pátek mimo jiné přiznala výrobu fiktivních faktur.

Poslanec a exhejtman David Rath je žalobci viněn z rozsáhlé korupce ve Středočeském kraji. Kdy za "provizi" měl ovlivňovat přidělení veřejných zakázek. Politik byl zadržen před více než rokem - v květnu - v Rudné u Prahy právě, když odcházel z domu bývalého Petra Kotta a Kateřiny Pancové.

V krabici od bot, kterou si odnášel měl sedm milionu korun. To podle žalobců měl být úplatek, Rath to ovšem odmítá. Jakoukoliv vinu odmítají i Kott s Pancovou, kteří jsou stejně jako Rath ve vazbě od loňského roku.

Související

Státní zástupce Petr Jirát

Rath lhal. Žalobci se mu nemusí omlouvat, rozhodl nově soud

Středočeské krajské státní zastupitelství se nemusí omlouvat Davidu Rathovi za mediální výrok, že bývalý hejtman ve své korupční kauze lhal. Dnes o tom pravomocně rozhodl odvolací soud. Zároveň vrátil k novému projednání další část Rathovy žaloby na ochranu osobnosti. Někdejší politik měl totiž podle soudců správně zažalovat ministerstvo spravedlnosti, nikoliv státní zastupitelství.
David Rath

Soud nepromine Rathovi zbytek peněžitého trestu

Krajský soud v Praze nevyhověl žádosti bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha, aby mu prominul druhou část desetimilionového peněžitého trestu. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí soudu Hana Černá.

Více souvisejících

Kauza: Rath David Rath Ivana Salačová (obžalovaná v kauze Rath)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy