Bobošíková se dala na sport? Exministr Dobeš zuří

Praha - Za volební blok Hlavu vzhůru, v jehož čele stojí bývalá europoslankyně Jana Bobošíková, budou kandidovat i členové hnutí Pro sport a zdraví. Bez bližších podrobností to oznámili zástupci Hlavu vzhůru. Hnutí Pro sport a zdraví založil exministr školství Josef Dobeš, po neshodách s dalšími členy vedení, na funkci předsedy rezignoval.

Dobeš rozhodnutí svých kolegů kritizuje, podle něj hnutí Hlavu vzhůru nemá ve svém programu žádné body na podporu sportu. "Všechna vyjednávání začala debatou, jestli se potkáváme programově a tady se nepotkáváme s ničím. Tito lidé vyměnili ambici být v Parlamentu za program, za který je potřeba bojovat," řekl ČTK Dobeš.

Podle Dobešových informací by za Bobošíkovou mohl kandidovat bývalý hokejový útočník Robert Kysela, trojnásobný mistr světa sportovních dvojic v krasobruslení René Novotný a lyžař Jiří Jirman. Místopředseda hnutí Pro sport a zdraví Stanislav Eichler by se měl objevit na kandidátní listině Sdružení práv občanů - zemanovci, s kterým hnutí také vyjednávalo.

Člen vedení Pro sport a zdraví Jozef Lucák nechtěl účast těchto jmen na kandidátkách potvrdit. "S těmi lidmi se jedná, ta ambice tam je," řekl ČTK. Podle něj bude moci hnutí díky Bobošíkové naplnit svůj program v oblasti sportu.

Hnutí Hlavu vzhůru sdružuje podle dřívějších informací zástupce 11 stran či hnutí a podle vyjádření svých zástupců má podporu exprezidenta Václava Klause. Blok ale minulý týden opustila politická strana Volba pro Kladno, podle níž se hnutí odklonilo od původních myšlenek, že se postaví za osobu bývalého prezidenta Klause, nebo půjde do voleb s jeho podporou.

Šance malých stran se zvyšují 

Skladba sněmovny se od té předchozí po předčasných volbách v říjnu zřejmě osudově promění. Průzkum agentury Médea Research tomu nasvědčuje, informuje server tyden.cz.

Největší zisk nejspíš zaznamená ČSSD, kterou by podle průzkumu volilo 27,4 procenta voličů. Se ziskem 15,7 procenta skončila KSČM.

Třetí nejsilnější stranou by se mělo stát hnutí Ano podnikatele Andreje Babiše. V průzkumu získalo 13,1 procenta. Ano 2011 zřejmě sbírá voliče ještě menších stran, například Věcí veřejných, které nekandidují, nebo hnutí Hlavu vzhůru!, u něhož se ukázalo, že s ním nemá exprezident Václav Klaus tolik společného, jak šéfka politického subjektu Jana Bobošíková tvrdila.

TOP 09 by volilo 10,2 procenta lidí. Těsně za ní se umístila ODS s 9,9 procenta. Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury má podle průzkumu šanci získat 9,1 procenta voličů.

Těsně pod pětiprocentní hranicí nutnou pro získání mandátů zůstali lidovci (4,7 procenta) a Strana práv občanů Zemanovci (4,1 procenta). Stranu zelených by podpořilo 3,2 procenta a hnutí Jany Bobošíkové Hlavu vzhůru by dalo svůj hlas 1,6 procenta voličů.

Související

Za exministra Dobeše stát zaplatí sto tisíc, Autoklub uspěl se žalobou

Za exministra Dobeše stát zaplatí sto tisíc, Autoklub uspěl se žalobou

Praha - Ministerstvo školství se má omluvit Autoklubu ČR za poškození dobré pověsti a zaplatit mu 100.000 korun jako náhradu škody. Dnes o tom nepravomocně rozhodl pražský městský soud. Autoklub zažaloval ministerstvo a exministra Josefa Dobeše za oficiální vyjádření, podle nějž sdružení nakládá neprůhledně s financemi na motocyklový sport a nedostatečně pečuje o mladé talenty. Soud došel k závěru, že ačkoliv výroky učinil Dobeš, odpovědnost za ně nese stát.

Více souvisejících

Josef Dobeš Jana Bobošíková Volby 2013

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 23 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

Rusko a Ukrajina si vymění 48 vysídlených děti

Rusko a Ukrajina se dohodly na výměně 48 dětí vysídlených v důsledku ruské invaze. Ve středu to v katarské Dauhá oznámila ruská komisařka pro práva dětí Marija Lvovová-Belovová.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy