O situaci v OKD jedná v Lánech expertní tým prezidenta Miloše Zemana

Lány - V Lánech dnes kolem 10:00 začalo jednání poradního týmu prezidenta Miloše Zemana k situaci v těžební společnosti OKD a Moravskoslezském kraji. Schůzky se účastní i premiér v demisi Jiří Rusnok a zástupci zaměstnavatelů v čele s prezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslavem Hanákem.

Kdo se schůzky účastní ze Zemanova poradního týmu, který se schází pravidelně, nebylo možné podle zpravodaje ČTK na místě zjistit, neboť přijíždějící vozy měly zatmavená skla. Mezi prezidentovi poradce patří třeba Hanák, ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová, bývalý předseda JZD Slušovice František Čuba nebo místopředseda SPOZ Martin Nejedlý. Tým vede prezidentův kancléř Vratislav Mynář (SPOZ).„Mě samozřejmě bude zajímat stanovisko, které řekli k řešení vlastníci, protože ti jsou prvně odpovědní. Navíc vlastník musí doložit, jaká bude časová etapa, určitě není problém rok 2013. Bude to velký problém roku 2014, určitě také ne začátku tohoto roku. Ale měli by říct, že například v závěru roku 2014 to bude 200, 300 nebo 500 zaměstnanců, zbytek půjde pracovat jinam," říká pro Český rozhlas před schůzkou Hanák. Hlavním tématem dnešní schůzky je situace v OKD a v celém Moravskoslezském kraji. Probírat se bude pravděpodobně strategie na první oficiální jednání mezi státem a OKD, které se uskuteční v úterý.Naděje na prodloužení těžbyRusnok řekl v pátek novinářům, že nepochybuje o tom, že kdyby majitelé OKD přistoupili k jednání se státem jako džentlmeni, bylo by reálné prodloužit těžbu v dole Paskov do roku 2016.Firma NWR, která OKD vlastní, chce důl, v němž pracuje téměř 3000 horníků, uzavřít 31. prosince 2014, protože podle ní nebude ve střednědobém výhledu konkurenceschopný. S výpomocí státu by prý mohl podle NWR fungovat do roku 2018.Takovou pomoc ale ve středu odmítla Rusnokova úřednická vláda, když oznámila, že nebude ani dotovat soukromého vlastníka, ani kupovat důl Paskov, aby jej provozoval stát. S vlastníky chce ale stát o pokračování těžby jednat.Společnost NWR, která sídlí v Amsterodamu, patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala.Důl Paskov leží přibližně 20 kilometrů jižně od Ostravy a produkuje kvalitní koksovatelné uhlí. V současnosti Důl Paskov tvoří lokality Staříč a Chlebovice. Těžba je kvůli nízkým cenám uhlí nerentabilní.

Související

OKD, Důl Paskov

Důl Paskov se nebude zavírat dříve než v květnu 2017

Ostrava - Důl Paskov na Frýdecko-Místecku nebude možné zavřít dříve než k 1. květnu 2017. Dřív se to nedá stihnout kvůli splnění legislativních požadavků. Novinářům to dnes řekli účastníci regionální tripartity. O uzavření ztrátového Dolu Paskov už se mluví tři roky, společnost OKD počátkem letošního roku zveřejnila, že by ho chtěla zavřít na konci roku 2016. Oficiální rozhodnutí ale zatím ještě nepadlo. Podle vládního zmocněnce Jiřího Ciencialy důl měsíčně generuje ztrátu okolo 100 milionů korun.

Více souvisejících

Důl Paskov Jiří Rusnok (guvernér ČNB) Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy