Rasistický Úsvit? Za slova proti imigrantům schytal tvrdou kritiku i chválu

Praha - Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury si u mnoha lidí na sociálních sítích vysloužil velmi nelichotivé přirovnání k neonacistické řecké straně Zlatý úsvit. Důvodem jsou slova jednoho z představitelů strany, bývalého poslance ODS Radima Fialy.

"Když jsem řekl v debatě 8.10.2013 na ČT24, že zásadním opatřením pro boj s hrozbou terorizmu je zpřísnění imigrační politiky, ani jsem nečekal, jak brzy se postoj našeho hnutí k této věci potvrdí. Již o den později média přinesla zprávu, že šéf britských zpravodajců varuje, že v zemi je několik tisíc potencionálních teroristů," napsal Fiala.

Taliban se podle něj "vylodil v Anglii a pronikl obranou britské armády" prostě. Teroristy do země pustili sami politici. "Dnes jsou v Británii místa, kde vkročit v uniformě britského vojáka je stejně riskantní jako patrola v provincii Kandahar. Katastrofální imigrační politika některých zemí Evropy je dnes největší hrozbou pro naši bezpečnost," konstatuje.

Pak si i zavěštil. Jestli v Česku někdy proběhne teroristický útok, útočníci nebudou z Blízkého východu, ale z předměstí Paříže či jiných "ghett muslimských menšin v Evropě".

"V programu Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury požadujeme přísnou imigrační politiku. Není to žádná xenofobie. Rádi zde přivítáme každého, kdo přijde pracovat a podnikat. Pokud chce získat české občanství, pak ať příjme naše zákony a respektuje naše zvyky a kulturní tradice. Jestli ale někoho uráží Vánoční svátky a za nadřazené právo považuje právo šaria, jde o jinou situaci," pustil se tvrdě do praktikujících muslimů, ale i Židů, budhistů, hinduistů a dalších věřících, kteří neslaví Vánoce.

"Říkáme jasně, že Česká republika není Vaše země. Jděte tam, kde to tak platí. V dobrém a vzájemné úctě se pak můžeme navštěvovat jako turisté," vzkázal Fiala těmto lidem.

Za to si vzápětí vysloužil v debatách na sociálních sítích ostrou kritiku. Podle mnohých je Fiala rasista a xenofob a hnutí Úsvit je českou verzí otevřeně rasistické strany Zlatý úsvit, která působí v Řecku a má křesla i v parlamentu. Tato strana proslula pogromy na přistěhovalce, ale i vraždami oponentů.

Zároveň má ale Fiala i zastánce. Mnoho lidí považuje muslimy za nebezpečí, které ničí českou, potažmo evropskou kulturu, a Česko by nemělo dovolit, aby tito lidé mohli v Česku pobývat.

Související

Tomáš Petříček

Čeští politici hovoří po slovenských volbách o změně, tamní umělci jsou zklamaní

Především o touze Slováků po změně hovořili dnes čeští politici při gratulacích Igoru Matovičovi a jeho hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) k vítězství ve slovenských parlamentních volbách. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že se těší na další spolupráci na úrovni Evropské unie i visegrádské skupiny. Slovenští umělci oslovení ČTK zmiňují vedle změny i zklamání, že se do parlamentu nedostala koalice Progresivní Slovensko/Spolu. Podle analytiků, které ČTK oslovila, je vítězství OLaNO z hlediska mezinárodních trhů dobrou zprávou.
Sjezd ČSSD

ČSSD nebude uzavírat dohodu s KSČM. Babišovy "výhrůžky" zvedly politiky ze židlí

Praha - ČSSD nebude uzavírat žádnou písemnou dohodu s KSČM, zajištění podpory pro menšinovou vládu je na hnutí ANO. V pořadu Partie televize Prima to dnes řekl místopředseda ČSSD Martin Netolický. Podle něj také komunistům nepřísluší hodnotit ministry, které by do případné koaliční vlády vyslala ČSSD, protože to nebude KSČM, kdo ponese vládní zodpovědnost. ČSSD jedná s ANO o vytvoření menšinové koaliční vlády, kterou by ve Sněmovně tolerovala KSČM.

Více souvisejících

Radim Fiala /ODS/ Hnutí Úsvit přímé demokracie

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy