Šlouf rozvrací SPOZ? Rozeslal dopis, vyzývá k obrodě politiky

Praha - Lobbista Miroslav Šlouf, kterého vedení Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ) odstranilo z čela pražské kandidátní listiny, zakládá v rámci strany Platformu obrody. Jejím cílem bude obroda politiky, řekl Šlouf ČTK. Kvůli založení platformy dnes rozeslal dopis všem členům SPOZ a "spřáteleným lidem".

Platforma by měla být založena na schůzi, která je do centra Prahy svolána na polovinu listopadu. Jejím hlavním účelem má být obroda politiky nejen ve SPOZ, ale v celém Česku. "To, co se tu odehrává, to už není demokracie," poznamenal Šlouf. Na setkání jsou podle něj vítáni zemanovci z celé republiky. "Když bude mít pan prezident čas, může také přijít," řekl.

Schůzi chce řídit sám Šlouf, hlavní projev má mít Vladimír Hönig, který měl kandidovat do voleb v Praze z druhého místa, ale vedení strany jej rovněž z listiny vyškrtlo. Na programu prý bude vyhodnocení výsledku voleb a požadavek na svolání mimořádného sněmu SPOZ, "kde bude mít SPOZ šanci napravit, co všechno udělala" řekl Šlouf.

Již minulý týden se část nespokojených zemanovců sešla v Kutné Hoře. Požadují výměnu stranického vedení a mimořádný stranický sněm. Mezi nimi je například senátor Vladimír Dryml, který byl kvůli kritice vedoucích členů ze strany vyloučen.

Mezi roky 1981-1992 byl Miroslav Šlouf (*1948) poslancem České národní rady, po listopadu 1989 dokonce krátký čas fungoval coby jeden z jejích místopředsedů (do června 1990). Od roku 1975 do roku 1991 byl členem KSČ.

V roce 1994 se Miroslav Šlouf do politiky vrátil, když se stal členem ČSSD, kterou tehdy vedl Miloš Zeman. Šlouf se postavil do čela týmu jeho poradců a významně přispěl k Zemanově úspěchu v parlamentních volbách v roce 1998. V této době se Miroslav Šlouf poprvé dostal do hledáčku investigativní žurnalistiky – právě jeho tým připravil akci Olovo, která měla zdiskreditovat oblíbenou sociálnědemokratickou političku Petru Buzkovou.

V roce 2000 se Miroslav Šlouf neúspěšně pokusil kandidovat do Senátu, po roce 2002 pak jeho vliv na politické dění v České republice nabral prudký pád – Vladimír Špidla, nový sociálnědemokratický předseda vlády, odmítl se Šloufem pro aféry, s nimiž byl spojen, spolupracovat, stejně jako později Jiří Paroubek. V roce 2009 Miroslav Šlouf ze strany odešel a vstoupil do Strany práv občanů (Zemanovci).

Související

Miloš Zeman po vítězství ve volbách v roce 2018!

Co se to děje na Hradě? Zemanovi kolegové otevřeně promluvili

Praha - Prezident Miloš Zeman je prý ve stále větší izolaci. V té jej podle listu Lidové noviny drží dvojice Vratislav Mynář a Martin Nejedlý. Dokonce ani politikům, kteří mají nebo měli k Zemanovi blízko, se prý už nemají možnost s hlavou státu mluvit „mezi čtyřma očima“.

Více souvisejících

Miroslav Šlouf spo- Zemanovci

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 15 minutami

před 51 minutami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku, žádá Litva

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy