Jak si bude Klausová žít na Slovensku? Skromně ne

Komentář – Manželka bývalého prezidenta Václava Klause Livia za pár dní nastupuje do funkce české velvyslankyně na Slovensku. Livia Klausová bude mít na Slovensku poměrně luxusní plat a bydlení. Ačkoli ministerstvo zahraničí chtělo informace o detailech velvyslanecké dráhy Klausové utajit, Blesk.cz získal podrobnosti.

Klausová bude mít v Bratislavě třípatrovou rezidenci ve velvyslanecké vilové čtvrti. Vila Klausové má kolem sebe velkou zahradou a je z ní výhled na dominanty Bratislavy. Podle zdroje Blesk.cz však uvnitř takový luxus není, jen asi tři ložnice a standardní zbytek.

Plat Klausové i s náhradami se může pohybovat kolem 150 tisíc korun měsíčně. Základ platu je u velvyslanců kolem 30 tisíc, výše platu je však dána tabulkami, které zohledňují rizikovost a velikost úřadu.

Psali jsme:
Livia je velvyslankyní, jede na Slovensko. Opustí Klaus Česko?
 

Vyvstává otázka, na základě čeho se určil takový plat pro velvyslankyni u našich sousedů. Riskantní země Slovensko skutečně není. Že by zde hrálo roli to, jak rodina Klausových hezky podpořila Miloše Zemana v prezidentské volbě?

O jmenování Klausové panoval dlouho spor mezi tehdejším ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem a prezidentem Milošem Zemanem. Schwarzenberg byl proti Klausové, protože nemá diplomatické zkušenosti. Při prezidentské volby se Klausová stejně jako zbytek rodiny postavila za Zemana, kvůli čemuž jsou pochyby o důvodech jejího jmenování.

Související

Livia Klausová

Livia Klausová skončila v úřadu velvyslankyně na Slovensku

Bratislava - Česká velvyslankyně na Slovensku Livia Klausová skončila k dnešnímu dni v této funkci. Už začátkem dubna svůj krok zdůvodnila pravidlem, že velvyslanci jsou obvykle vysíláni do ciziny na dobu čtyř let. Manželka bývalého českého premiéra Václava Klause byla velvyslankyní na Slovensku od konce roku 2013.

Více souvisejících

Livia Klausová

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy