Bohuslav Svoboda nebude obhajovat post šéfa pražské ODS

Praha - Dosavadní předseda pražské ODS Bohuslav Svoboda nebude na nadcházejícím regionálním sněmu obhajovat svou funkci.

Místo toho chce kandidovat do celostátního vedení. Řekl to dnes ČTK. Místo sebe na pozici šéfa pražských občanských demokratů navrhuje Filipa Humplíka, místopředsedu místního sdružení ODS Radlice a spolumajitele agentury Konektor. Agentura pražské ODS připravovala kampaň pro sněmovní volby. Spolustraníci jsou Svobodovým rozhodnutím překvapeni. O funkci předsedy se bude ucházet také místopředseda ODS Tomáš Chalupa."Proces, který jsem v pražské ODS nastartoval, musí pokračovat," řekl Svoboda. Zda bude kandidovat na místopředsednickou funkci nechtěl komentovat. Rozhodne o tom podle něj regionální sněm, který se uskuteční 21. listopadu. Podle některých straníků bude mít o tuto pozici zájem.Humplík svou kandidaturu potvrdil. Svoboda se podle něj svým krokem snaží odblokovat situaci v pražské ODS, která je rozdělena mezi nepřátelské tábory Svobodových příznivců a odpůrců. "Možná jsem neznámá tvář navenek, ale jsem členem ODS již šest let," řekl Humplík, který je dlouhodobě významným sponzorem ODS. Dodal, že podporu v ODS cítí. Na funkci předsedy ho ve čtvrtek večer navrhl oblastní sněm ODS Prahy 5.Na pozici místopředsedy by ODS v Praze 5 ráda viděla radotínského starostu Karla Hanzlíka. O Hanzlíkovi se v posledních dnech mluvilo jako o možném kandidátovi, který by byl přijatelný pro umírněné příznivce obou táborů. Nominaci ale údajně odmítl, stejně jako další oslovení lidé, například předseda ODS v Praze 2 Alexander Bellu, který prý dostal nabídku i od druhé strany.Humplík by měl být podle lidí ze Svobodova tábora "novou tváří a krví", která by mohla pomoct rozdělenou stranu sjednotit. "Není zatížen spory a historií těchto sporů," řekl Lukáš Herold, místopředseda oblasti Prahy 5. O nutnosti sjednocení mluví i Chalupa. "Za poslední roky byla ODS rozdělena nejvíc, co si pamatuji," poznamenal.Svobodovo rozhodnutí nekandidovat na předsedu pražské ODS překvapilo starostku Prahy 2 a poslankyni Janu Černochovou. "Mrzí mě, že se tyto informace dozvídáme od novinářů," poznamenala. Svoboda stranicky patří do ODS v Praze 2. Od místních sněmů Prahy 2 podle ní Svoboda již dostal několik nominací.Dalším uchazečem o funkci předsedy pražské ODS je bývalý ministr životního prostředí Chalupa, který se v minulosti mohl spolehnout na podporu organizací, které byly se Svobodou v dlouhodobém sporu, tedy například Prahy 10.

Související

Bohuslav Svoboda

Mám černý kašel, zaskočil primátor Svoboda přítomné na jednání ve Sněmovně

Česko od začátku roku eviduje nárůst počtu případů černého kašle, který si našel i vrcholné politiky. Pražský primátor a poslanec Bohuslav Svoboda (ODS) na středečním jednání sněmovního zdravotnického výboru nečekaně uvedl, že se s tímto onemocněním léčí. V místnosti s ostatními členy výboru strávil několik hodin. 

Více souvisejících

Bohuslav Svoboda ODS

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Manchester City

Komise si posvítí na Manchester City. Velkoklub podezřívá z porušení finančních pravidel

Možná je to začátek konce úspěšného období anglického velkoklubu Manchesteru City pod majiteli ze Spojených arabských emirátů. Ten je totiž podezřelý z porušení hned 115 finančních pravidel, a pokud se po prošetření nezávislé komise některá či dokonce všechna prokážou, hrozí manchesterskému celku nejen odpočet bodů, ale vše může klidně skončit vyloučením z Premier League.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Válka v Izraeli

Válka v Gaze má přes 34 tisíc obětí, tvrdí Palestinci. OSN řekla, jak s jejich údaji pracuje

Konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás si podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádal již 34 344 palestinských obětí. Zveřejněný seznam obsahuje údaje o většině zabitých, včetně jmen, věku a pohlaví. Mnoho obětí jsou děti, přičemž seznam zahrnuje i 169 novorozenců a stovky dalších mladších deseti let. Izrael oficiální čísla zpochybňuje, zatímco OSN potvrzuje, že palestinské údaje bývají přesné.

před 12 hodinami

Čech měl spolu s Američany a Španěly zavraždit Madura. Počet zadržených roste

Venezuelské úřady v úterý oznámily zadržení čtvrtého Američana, který je podezřelý z údajného spiknutí proti prezidentovi Nicolásu Madurovi.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy