Církev bude chudá. U Drtinové se řešily církevní restituce

Praha – Problematika církevních restitucí rozděluje českou společnost i politické strany. Otázka vyrovnání se s církvemi také brzdí vyjednávání o nové vládě. O tom, jak se ke stávající situaci staví katolická církev, mluvil v České televizi Tomáš Holub.

Sekretář České biskupské konference Holub v rozhovoru s Danielou Drtinovou mluvil hlavně o tom, že navrácený majetek bude sloužit veřejnosti. „Narovnání není velkorysé, je to něco, co je možností, aby církev sloužila a jestli někdo ustoupil, tak to byly církve," řekl Holub s tím, že se náboženské společnosti vzdaly části majetku, který by jim podle práva náležel. „Zřekly se věcí, které nejsou zahrnuty ve finanční náhradě," hájil výši náhrad sekretář. Jedná se prý o pozemky v národních parcích nebo o některá sportoviště. V celkovém objemu by se podle Holuba mělo jednat až o jednu třetinu majetku.

„Nejprve je třeba si porozumět, pak budeme hledat cestu," prohlásil o vyjednávání s ČSSD Holub. Zástupci církví už jednají s Bohuslavem Sobotkou o alternativním řešení restitucí. „Je to první možnost mluvit nad konkrétními čísly. Pro nás je důležité nejprve se shodnout na tom, že to, co je v zákoně, ze strany církví není nějaké velkorysé získávání majetku, ale že je to majetek, který je naprosto nutný pro to, aby církev sloužila společnosti," prohlásil o plánované schůzce Holub. Podle sekretáře České biskupské konference by spíše než o výši finančních náhrad mohlo jednat o tom, jak budou peníze církví využity. Mohly by být investovány do školství, hospiců nebo do kulturních památek, které církve vlastní.

„Myslím, že církev bude chudá. To, že stát nebude vůbec přispívat na život církve do budoucna, to je naprosto ojedinělý model v celé Evropě," prohlásil Holub. Církev prý nemá v plánu peníze projíst, ale využít peníze ke službě lidem.

Související

Kroměříž

Květná zahrada v Kroměříži zůstane státu, potvrdil Nejvyšší soud

Nejvyšší soud potvrdil verdikt, podle kterého Květná zahrada v Kroměříži, památka zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO, zůstane ve vlastnictví státu. Rozhodnutí Okresního soudu v Kroměříži a zlínského krajského soudu zůstávají v platnosti, sdělila ČTK bez dalších podrobností kroměřížská soudkyně Jana Ivánková. Dovolání proti verdiktu podávalo olomoucké arcibiskupství.
Ústavní soud ČR

Cisterciácké opatství Osek prohrálo. Na vrácení majetku nemá nárok, potvrdil ÚS

Ústavní soud zamítl stížnost Cisterciáckého opatství Osek a potvrdil rozsudky nižších soudů, podle kterých opatství nemá nárok na vrácení majetku konfiskovaného v roce 1945. Opatství se dožadovalo vrácení majetku podle pravidel pro restituce církevního majetku zabaveného komunisty po roce 1948. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Více souvisejících

církevní restituce Interview Daniely Drtinové Tomáš Holub

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy