Nová šéfredaktorka MF DNES chválí Babiše. Zůstanou noviny svobodné?

Praha – V létě koupil Andrej Babiš mediální skupinu Mafra, která vydává mimo jiné dva celostátní deníky Mladá Fronta Dnes a Lidové noviny. Teď si jeho firma Agrofert dělá zálusk na nejposlouchanější české rádio Impuls. Chce Babiš ovládnout média?

Šéfredaktoři MF Dnes i Lidových novin Balšínek a Čásenský opouštějí své posty a spolu s nimi odchází i někteří novináři. Sabina Slonková, nová šéfredaktorka MF Dnes si ale nemyslí, že všichni odcházejí, jen kvůli tomu, že firma Agrofert koupila Mafru, byť někteří to takto veřejně deklarovali. „Já jsem měla s některými z nich možnost mluvit a u některých je to kombinace únavy, dlouhodobého setrvání na jednom místě, snaha se někam posunout dál, přičemž nástup Andreje Babiše pro některé z nich mohl být prostě impuls," řekla Slonková v pondělí na Radiožurnálu. Bývalý šéfredaktor MF Dnes Čásenský už dříve v Hyde Parku řekl, že aby Babiš mohl ovlivňovat veřejné mínění, musel by toho na mediálním trhu skoupit mnohem víc. „Vstup podnikatelů do médií ale příliš nepomáhá nezávislé novinařině," dodal Čásenský.

Sama Slonková řekla, že příliš dlouho neváhala, než nabídku stát se šéfredaktorkou přijala. „Andrej Babiš mě prostě přesvědčil, že obsah Mladé fronty DNES nebude ovlivňovat a já si upřímně řečeno myslím, že by byl opravdu blázen, pokud by investoval takové peníze do nákupu společnosti Mafra a současně se snažil vlastně svoji investici zároveň znehodnotit tím, že bude ovlivňovat obsah toho média," domnívá se novinářka. Navíc prý od Babiše dostala garance, že do chodu deníků nebude zasahovat. „Záruky ve smyslu tom, že dané slovo platí a já samozřejmě mám možnost, pokud ty dohody nebudou naplněny, se dál na chodu společnosti nepodílet," vysvětlila Slonková.

Sám Babiš pak včera na svém blogu uvedl, že z Lidových novin odešli hlavně obdivovatelé Klause a ODS. Vyvrátil také spekulaci o odchodu Václava Moravce z rádia, že pokud Agrofert skutečně koupí Impul. „ Nevím, proč by měl z Impulsu pan Moravec odcházet. Jsem přesvědčený, že v soukromém rádiu bude vždy svobodnější než ve veřejnoprávní televizi, kterou politici nejenže ovlivňují, ale přímo se ji snaží i řídit," uvedl politik.

Související

Beata Babišová

Advokát Babišovy exmanželky podal trestní oznámení, Kalousek vzápětí zpražil premiéra

Advokát bývalé manželky a syna premiéra Andreje Babiše (ANO) podal trestní oznámení na redaktory serveru Seznam Zprávy Jiřího Kubíka a Sabinu Slonkovou. Důvodem je rozhovor, který redaktoři vedli s premiérovým synem Andrejem Babišem mladším a natáčeli ho skrytou kamerou. Premiérův syn v reportáži nařkl spolupracovníky svého otce, že ho drželi kvůli kauze Čapí hnízdo, v níž je premiér stíhán, na Krymu. Ředitel zpravodajství portálu Seznam.cz Jakub Unger sdělil ČTK, že si za prací obou reportérů plně stojí.
Jaroslav Kmenta

Politické nátlaky, výhrůžky, šikana, upadající morálka. Svaz se zastal Kmenty, Slonkové a Kroupy

Praha - Výkonný výbor Českého filmového a televizního svazu FITES se zastal trojice investigativních novinářů Sabiny Slonkové, Janka Kroupy a Jaroslava Kmenty. Ti v prohlášení uvedli, že se je policie a Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) snaží zastrašit či odradit od další práce. V posledních měsících totiž museli opakovaně vypovídat ke kauzám, jež se týkají premiéra Andreje Babiše (ANO). 

Více souvisejících

Sabina Slonková (novinářka) Mladá fronta Dnes (MF Dnes) Andrej Babiš

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy