Ropákem roku 2009 se stal ministr průmyslu Tošovský

Brno - Ropákem roku 2009 se stal ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský, anticenu obdržel za návrh Aktualizace Státní energetické koncepce zahrnující prolomení územních limitů těžby uhlí. Informoval o tom v pátek Miroslav Patrik z pořádající ekologické organizace Děti země.

Anticenu Zelená perla zároveň obdržel náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Pavel Kouda (ČSSD) za výrok: "Prostě jsem pro prolomení limitů, aby se ta kultura tady trošičku zvedla".

Tošovský získal ocenění konkrétně za předložení návrhu energetické koncepce, jež zakotvuje prolomení územních limitů těžby hnědého uhlí na Mostecku, rozšíření těžby uranu, zahájení těžby uhlí v Beskydech, rozšíření výroby elektřiny z jaderných elektráren, pokračování čistého vývozu elektřiny a redukce emisí oxidu uhličitého do roku 2050 jen o 30 procent, ačkoliv by to mělo být podle Dětí země kolem 80 procent.

Anketa Ropák roku je každoročně pořádána ekologickou organizací Děti Země, letošní ročník je již osmnáctý. O udělení cen rozhodla komise složená z více jak stovky vědců, publicistů, umělců, politiků a ekologických aktivistů.

Do ankety nominovali kandidáty občané i ekologické organizace. Letos se objevilo mezi kandidáty na anticeny 22 osobností. Jako finalisty určila komise kromě Tošovského také prezidenta Václava Klause, generálního ředitele společnosti ČEZ Martina Romana, hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimolu (ČSSD), ředitele Krajského úřadu Ústeckého kraje Milana Zemaníka, spolumajitele společnosti Czech Coal Group Pavla Tykače, jednatele firmy STAKO Petra Kuldu, starostu Šlapanic u Brna Jaroslava Klaška (KDU-ČSL), vedoucí referátu ochrany přírody a krajiny Magistrátu města Brna Ludmilu Foltýnkovou, předsedu představenstva CPI Park Žďárek Zdeňka Havelku, generálního ředitele Plzeňské teplárenské Tomáše Drápela a předsedu představenstva firmy MORAS Jaromíra Dostála.

Na udělení anticeny Zelená perla obdrželi v rámci 15. ročníku organizátoři návrhy se 41 výroky od 27 autorů. Kandidátů, kteří postoupili do finále, bylo nakonec 18. Mezi nimi se objevila například poslankyně Kateřina Jacques (SZ) za výrok: "Biomasa to je bioodpad, který se zpracovává do biomasy" nebo lídr lidovců Cyril Svoboda s výrokem: "Zvíře je věcí a nemá smysl tvrdit, že zvíře věcí není".

Loni se Ropákem roku 2008 stal pražský primátor Pavel Bém. Oceněn byl za prosazování kontroverzních projektů, které jsou podle přesvědčení ekologů v rozporu se zákonem. Nejvíce kritiky sklidil za podporu výstavby dvou mrakodrapů na pražském Pankráci a vybudování silničního obchvatu kolem Prahy přes Suchdol, Dolní Chabry a Čimice. Anticenu Zelená perla přisoudili minulý rok organizátoři poradci předsedy dopravní komise Plzeňského kraje Jaroslavu Menclovi z Plzně.

Související

Ilustrační foto

Předsedou představenstva ČEPS byl zvolen Jan Kalina

Praha - Předsedou představenstva provozovatele přenosové soustavy ČEPS byl dnes zvolen Jan Kalina (47). ČTK to sdělila mluvčí společnosti Barbora Peterová. Kalina ve funkci nahradil Vladimíra Tošovského (54), který byl dozorčí radou ke konci března odvolán. O tom, že ho nahradí právě Kalina, už ve středu informovalo ministerstvo průmyslu a obchodu, přes které stát vlastní 100 procent akcií společnosti.

Více souvisejících

Vladimír Tošovský ropák a zelená perla roku

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 3 hodinami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 5 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 5 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 6 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 14 hodinami

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy