Exprimátor Svoboda v maléru: Policie žádá Sněmovnu o jeho vydání

Praha - Do Sněmovny dorazila žádost o vydání bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) k trestnímu stíhání. Vyplývá to z dnešních informací ČTK. Policie Svobodu už dřív obvinila v případu pražské karty opencard. Ve Sněmovně leží taky žádost o vydání Bronislava Schwarze z hnutí ANO. Šéf mosteckých strážníků Schwarz čelí už několik let obvinění z údajného zneužití pravomoci a omezování osobní i domovní svobody.

"Za žádnou imunitu se nebudu schovávat v případě tak nesmyslné žaloby, jako je ta, která je na mne a na všechny ostatní radní podána," řekl Svoboda. Podotkl, že on ani další obvinění radní opencard nevymysleli a nevytvořili, jen chtěli vyřešit problém z minulosti tak, aby se zbytečně nevyhazovaly peníze. "Pokud bych v takovém případě byl odsouzen, doporučím všem, ať tuto zemi opustí," dodal Svoboda.

Skutečnost, že ve Sněmovně jsou dvě žádosti o vydání ke stíhání, potvrdil předseda mandátového a imunitního výboru Marek Benda (ODS). Jména ale nechtěl uvést, dokud se se žádostmi neseznámí výbor. Začne se jimi zabývat v úterý, ale nerozhodne. "Další postup si budeme muset dohodnout," uvedl Benda. Bude navrhovat, aby si výbor vyžádal další informace a dotyčné pozval na některé z následujících zasedání, což byl obvyklý postup v minulosti.

Podle redaktora týdeníku Respekt Jaroslava Spurného je několik důvodů, proč policie obvinila pouze úředníky. Chystaná razie totiž byla o týden odložena a během té doby prý byla skartována řada důležitých materiálů. Navíc jde o starou kauzu, o které se policie dozvěděla až se zpožděním, nemohla proto nasadit ty nejúčinnější zbraně, jako jsou odposlechy, sledování nebo okamžité zabavování materiálů. "Na vyšetřování navíc byly určité tlaky a policisté, kteří kauzu řešili zpočátku, skončili. Ti jsou dodneška přesvědčeni, že kdyby je nechali vyšetřovat, tak budou obvinění i někteří politici," uvedl ve Studiu ČT24 Spurný. Ze starého vedení města tak zřejmě nebude obviněn nikdo.

Policie však v souvisejícím případu kvůli Opencard stíhá i vedení města: desítku současných i bývalých pražských radních včetně exprimátora Bohuslava Svobody (ODS) a jeho nástupce ve funkci Tomáše Hudečka (TOP 09). Viní je z toho, že firmě Haguess svěřili pokračování projektu.

Pražská karta Opencard slouží mimo jiné jako tramvajenka, průkazka do knihovny, držitelé by na ni také měli získat různé slevy. Projekt, který vznikl v době, kdy Prahu vedl Pavel Bém (ODS), vyvolal řadu podezření. Především kvůli pochybnému způsobu přidělování zakázek.

„Kdybych z pozice primátora, který je zodpovědný za tisíce jiných věcí, měl zkoumat zadávací dokumentaci ke každé malé, střední zakázce... A v tomto případě se jednalo o malou, maximálně střední, spíše ale malou zakázku," vysvětlil Bém u soudu na konci října.

Zakázku za asi 90 milionů korun tak posuzovala hodnotící komise. Bém si ovšem nemyslí, že jeho kolegové pochybili: „V mém laickém pohledu na věc si nejsem vědom toho, že by se dopustili něčeho špatného."

Odpovědnost za schválené dokumenty Bém před soudem důrazně odmítl. O projekt se podle svých slov začal zajímat až v roce 2009, kdy se v médiích objevily první kritiky. Přiznal se také, že sám dnes Opencard téměř nepoužívá.

Související

Bohuslav Svoboda

Mám černý kašel, zaskočil primátor Svoboda přítomné na jednání ve Sněmovně

Česko od začátku roku eviduje nárůst počtu případů černého kašle, který si našel i vrcholné politiky. Pražský primátor a poslanec Bohuslav Svoboda (ODS) na středečním jednání sněmovního zdravotnického výboru nečekaně uvedl, že se s tímto onemocněním léčí. V místnosti s ostatními členy výboru strávil několik hodin. 

Více souvisejících

Bohuslav Svoboda Opencard Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Válka v Izraeli

Válka v Gaze má přes 34 tisíc obětí, tvrdí Palestinci. OSN řekla, jak s jejich údaji pracuje

Konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás si podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádal již 34 344 palestinských obětí. Zveřejněný seznam obsahuje údaje o většině zabitých, včetně jmen, věku a pohlaví. Mnoho obětí jsou děti, přičemž seznam zahrnuje i 169 novorozenců a stovky dalších mladších deseti let. Izrael oficiální čísla zpochybňuje, zatímco OSN potvrzuje, že palestinské údaje bývají přesné.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Recep Tayyip Erdogan

Turecko se odklání od Západu? Chce prohlubovat vztahy s Východem

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu na fóru v Ankaře prohlásil, že Turecko bude nadále rozvíjet vztahy s Východem, a to i přesto, že v zahraniční politice zůstává orientováno na Západ. Zdůraznil, že svět už není "černobílý" a Ankara nemusí spolupracovat pouze s jednou stranou.  

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Vladimir Putin

Rusko oficiálně zahajuje partnerství s Íránem

Ruský prezident Vladimir Putin přijal návrh na podepsání dohody o strategickém partnerství s Íránem, který mu předložilo ruské ministerstvo zahraničních věcí. Uvedl to server Times of Israel.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Teplé počasí neskončí ani o víkendu, ukazuje předpověď

Teplé počasí bude pokračovat i o víkendu. Podle předpovědi ČHMÚ.cz by se denní maxima měla pohybovat nad 20 stupni.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy