Je to venku: Úřad vlády zveřejnil platy a odměny za rok 2013

Praha - Vedoucí Úřadu vlády Radek Augustin (SPOZ) si za své dosavadní působení ve funkci přišel i s odměnami na 728.000 korun, šéf kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka Karel Štogl na 617.000 korun. Vyplývá to z výše platů a odměn, kterou dnes Úřad vlády zveřejnil na internetu. Data také ukazují, že se s příchodem Rusnoka do funkce snížil počet poradců ministerského předsedy ze 23 na sedm. Úřad vlády vyplatil na odměnách za letošní rok téměř 8,4 milionu korun. Většinu přitom za vlády premiéra Petra Nečase.

Tabulky obsahují údaje o vedoucím úřadu vlády, náměstcích místopředsedkyně vlády, náměstcích ministra, náměstcích vedoucího úřadu vlády, vládních zmocněncích, státních tajemnících, ředitelích sekcí úřadu vlády a nově i poradcích předsedy vlády.

Na pravidelných čtvrtletních odměnách Úřad vlády ČR vyplatil pro zhruba 440 zaměstnanců částku 8 362 700,- Kč.

„V průběhu druhé poloviny roku bylo na Úřadu vlády ČR docíleno finančních úspor a došlo ke snížení počtu pracovníků. Všichni stávající zaměstnanci tak navíc budou, za jejich zvýšené pracovní úsilí a již zmiňované úspory, oceněni mimořádnou odměnou za rok 2013 ve výši 5000 Kč", říká vedoucí Úřadu vlády ČR Radek Augustin.

Výraznou změnou prošlo osazenstvo poradců při Úřadu vlády, namísto původních 23 jich tu ve druhém pololetí pracovalo pouhých sedm. Výdaje na jejich platy se tak podařilo snížit z 5,6 milionu na necelých 900 tisíc (souhrnně za celé pololetí).

Augustin, který do funkce nastoupil v červenci, má letos plat necelých 490 tisíc korun, na odměnách pak získá dalších 240 tisíc. Jeho předchůdce Lubomír Poul, který vedl Úřad vlády pod bývalým premiérem Petrem Nečasem (ODS), si letos vydělal výrazně více - jeho plat činil skoro 780 tisíc a odměny necelý milion.

Lépe si vedla i předchůdkyně současného šéfa premiérova kabinetu Jana Nečasová (Nagyová), jejíž výdělek za první letošní půlrok i s odměnami činil přes milion korun. 

I když se pod vedením premiéra Rusnoka podařilo zásadně omezit výdaje na platy na Úřadu vlády, jeho ministři už tak úsporní nejsou. Členové kabinetu v demisi totiž nadělili svým podřízeným vánoční dárek v podobě odměn v celkové výši téměř 180 milionů korun. Nejvíce štědrý byl ministr financí Jan Fischer.

Související

Petr Pavel

Prezident Pavel na žádost Fialy odvolal Bartoše

Prezident Petr Pavel vyhověl návrhu premiéra Petra Fialy na odvolání předsedy strany Piráti Ivana Bartoše z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Koaliční strana TOP 09 má zájem o Ministerstvo zahraničních věcí, uvedl server idnes.cz.

Více souvisejících

Vláda ČR mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 18 minutami

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 6 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Britské a americké stíhačky pomohly sestřelovat rakety z Íránu

Britská a americká letadla pomohla se sestřelováním íránských raket, které v úterý večer mířily proti Izraeli. Nasazení potvrdili nezávisle na sobě lídři obou zemí s tím, že budou Izraelce podporovat proti případné další íránské agresi.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy