Suchdol: Palestinská ambasáda je riziko. Posílení dohledu policie u ambasády nestačí

Praha - Případné posílení policejního dohledu v okolí palestinské ambasády situaci z pohledu městské části nevyřeší, řekl dnes ČTK starosta Prahy - Suchdola Petr Hejl. Suchdol odmítá ambasádu na svém území poté, kdy v objektu na Nový rok při výbuchu trezoru zahynul velvyslanec a policie tam následně našla i zbraně. Rada městské části v pátek vyzvala ministerstvo zahraničí, aby se zasadilo o přestěhování zastupitelského úřadu. Ministerstvo přislíbilo, že se situací bude zabývat. Diplomaté ale zřejmě nemají vyjma výzev a vyjednávání žádné páky, jak palestinskou ambasádu ke stěhování přimět.

Pozemek pod novou budovou zástupci Palestiny koupili od soukromé společnosti. Nová diplomatická rezidence čeká na kolaudaci, oficiální sídlo je tak pořád v Troji. Při neštěstí na Nový rok zahynul palestinský velvyslanec Džamál Muhammad Džamál. V sídle bylo pak nalezeno 12 zbraní, řekl policejní prezident Martin Červíček. Podle palestinské strany nejsou nalezené zbraně ilegální.

Policie případ vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti a také nedovolené ozbrojování, podle ní nešlo o teroristický čin, i když velvyslancova dcera v tomto směru vyjádřila podezření. Ostatky velvyslance budou dnes večer převezeny do Palestiny, a to letecky přes Jordánsko.

Starosta Hejl uvedl, že v pátek pozdě odpoledne mluvil s prvním náměstkem ministra zahraničí Jiřím Schneiderem, podle kterého ministerstvo obavy Suchdola o bezpečnost sdílí. Starostovi ale prý řekl, že jde o složitou otázku, kterou je potřeba řešit dohodou.

Diplomaté porušili zákony

Hejl by uvítal, aby v Suchdole vznikla nová policejní služebna. Městská část má podle něj v současné době pouze jednoho strážníka na 7000 obyvatel a 15.000 studentů zemědělské univerzity a v poslední době zaznamenala zhoršující se situaci ohledně kriminality. Nemyslí si ale, že by situaci s ambasádou vyřešilo posílení policejního dozoru. Poznamenal, že nejde o možnost vnějšího útoku na ambasádu, ale o to, že zákony porušili diplomaté.

Mluvčí policejního prezidia Ivana Ježková ČTK řekla, že policie v určitých případech může zajišťovat ostrahu okolí budovy ambasády. Dovnitř může bez povolení pouze v naléhavých případech, pokud jsou v ohrožení životy a zdraví lidí. "Z logiky věci nezveřejňujeme, kde a jakou formu ostrahy provádíme," dodala mluvčí. Hlídání některých objektů je ale zřetelné, příkladem je ambasáda Izraele v Praze 6, kolem které hlídkují uniformovaní policisté.

O zvýšenou ostrahu může podle Ježkové požádat ambasáda, nebo ji navrhne policie na základě zjištěného bezpečnostního rizika. Ježková uvedla, že se vychází z aktuální situace a vždy se ostraha vyřizuje cestou diplomatického protokolu ministerstva zahraničí. Hlídky pak zajišťuje útvar pro ochranu ústavních činitelů policejního prezidia.

Česká diplomacie dnes zopakovala, že nález zbraní v domě považuje "za hrubé porušení Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích". Mluvčí Johana Grohová ČTK sdělila, že české úřady proto neprodleně zahájily dialog s palestinskou stranou ohledně vyjasnění této záležitosti.

"Česká republika očekává, že palestinská strana co nejdříve jasně a jednoznačně vysvětlí celou situaci kolem těchto zbraní nalezených v prostorách palestinského zastupitelského úřadu," uvedla Grohová.

Související

Palestinská ambasáda v Praze - Suchdole

Do Prahy dorazí nový palestinský velvyslanec, jeho předchůdce zabil semtex

Praha - Novým velvyslancem Palestiny v Praze se stane Chálid al-Atraš, uvedly Lidovky.cz. Od prezidenta Miloše Zemana již získal formální souhlas s působením v této funkci (tzv. agrément). V lednu otřásl ambasádou výbuch, při kterém zahynul velvyslanec Džamál Muhammad Džamál. Vyšetřovatelé následně našli na vyslanectví i zbraně.
Palestinská ambasáda v Praze - Suchdole

Exploze na palestinské ambasádě? Policie trestný čin nezjistila

Praha - Policie odložila vyšetřování lednového výbuchu na palestinském zastupitelském úřadu v Praze, kdy explozi semtexu nepřežil velvyslanec Džamál Muhammad Džamál. Podle státního zastupitelství policie nezjistila trestný čin. ČTK to dnes řekla žalobkyně Jindra Janáčová.

Více souvisejících

Výbuch v Praze (1.1.2014) ambasády ministerstvo zahraničí

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy