Rebelové z ODS žádají po státu odškodnění, jde o miliony

Praha - Tři bývalí poslanci ODS Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa, jejichž stíhání v kauze někdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové bylo zrušeno po zásahu Nejvyššího soudu, žádají odškodnění každý zhruba čtyři miliony korun. Výši nároku ČTK upřesnil Tluchoř, podle jeho advokáta Marka Nespaly žádají ostatní exposlanci zhruba stejnou částku. Na vyřízení nároku na náhradu škody má ministerstvo spravedlnosti šest měsíců.

Největší část požadavku tvoří údajná morální újma, kterou exposlanci vyčíslili na zhruba tři miliony. "Policejním zásahem, dehonestací a vazbou mají znemožněnou další politickou kariéru, takže se v podstatě vychází z příjmů poslance za volební období," uvedl Nespala. Další peníze pak žádají za více než měsíční vazbu, zhruba o dva týdny delší stíhání, ušlý výdělek a náklady na právníky.

Například za každý den vazby chtějí pět tisíc korun

"Pro normálního člověka je vazba mučení. To, že nemůže žít svým normálním životem a vydělávat peníze, a zároveň že trpí za těmi železy, tak to jsme vyčíslili na částku pět tisíc korun denně," řekl Nespala. Postěžoval si také, že bývalí poslanci mají stále zajištěny peníze nebo osobní fotografie. "Veškerá podání, která jsme činili jako právní zástupci, nebyla zamítnuta, ale naprosto ignorována," upozornil advokát.

"Můžeme potvrdit, že Ministerstvo spravedlnosti ČR obdrželo v minulém týdnu žádosti o odškodnění od pánů Ivana Fuksy (žádost napadla 16. 1.), Marka Šnajdra (žádost napadla 16. 1.) a Petra Tluchoře (žádost napadla 16. 1.). S dotazy na obsah žádostí se, prosím, obracejte na samotné žadatele, případně na jejich právní zástupce," řekl dnes ČTK mluvčí ministerstva Robert Schuster.

Podle státního zastupitelství tři bývalí poslanci přijali úplatek v podobě příslibu lukrativních postů ve státních firmách za to, že se vzdají mandátu a nebudou dělat problémy při schvalování zákonů. "Trafiky" ve státních společnostech jim údajně nabízel tehdejší předseda vlády Petr Nečas.

Nejvyšší soud ale později rozhodl, že jsou chráněni poslaneckou imunitou až do chvíle, než se vzdali mandátu, tudíž je jejich stíhání prakticky vyloučené. U Nečase ale soud naopak řekl, že z pravomoci policie a žalobců vyňat není, jeho stíhání tak možné je. Zatím však někdejší premiér obviněn nebyl.

O ty peníze prý ani nejde

"Nejpodstatnější z toho je, že pokud by se státní zástupci chovali slušně a podle zákona, tak k tomu vůbec nemuselo dojít. Klienti jsou vedeni snahou, aby autorita řekla, že to bylo špatně. Tady nejde ani o ty peníze, ale o to, že to stíhání bylo nezákonné," uvedl Nespala. Podle něho je také otázkou, kdo bude případnou škodu platit. "Podle zákona by to měl zaplatit ten, kdo to způsobil," dodal právník.

Kauza údajného podplacení Tluchoře, Fuksy a Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se rovněž vzdal funkce předsedy ODS. V současné době jsou v případu obviněni pouze bývalá šéfka vládního kabinetu Nagyová, nynější Nečasova manželka, a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Nagyová s Bočkem podle žalobců společně navedli Nečase k přislíbení úplatku.

V další větvi případu jsou pak spolu s Nagyovou kvůli údajnému sledování Nečasovy někdejší ženy Radky stíhání bývalí šéfové Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a Milan Kovanda a zpravodajec Jan Pohůnek.

Související

Petr Nečas

Kauza údajných trafik: Nečas a jeho manželka byli zproštěni viny

Soud dnes zprostil viny z podplácení bývalého premiéra Petra Nečase (ODS), jeho manželku Janu (dříve Nagyovou) i někdejšího náměstka ministra zemědělství Romana Bočka, a to v kauze tzv. trafik pro trojici poslanců ODS. Podle verdiktu se nepodařilo prokázat, že se skutek popsaný v obžalobě vůbec stal. Soud zároveň zastavil stíhání Nečasové, které se týkalo nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů.

Více souvisejících

Petr Tluchoř odškodnění Marek Šnajdr

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

před 2 hodinami

MS v hokeji

Slováci nedali Kazachům šanci a porazili je 6:2, Finové si s Brity pohráli jako kočka s myší

Stejně jako v sobotu, tak i v neděli je na letošním hokejovém světovém šampionátu na program hned dvanáct zápasů. Hned polední zápas v Ostravě zajímal především naše východní sousedy Slováky, kteří opět zaplnili Ostravar Arenu. V ní viděli dominantní výkon svých miláčků, kteří nastoupili na Kazachy už v první třetině takovým způsobem, že na ně asijský soupeř nedokázal adekvátně odpovědět a nakonec prohráli vysoko 2:6. Vysokou prohru na rozdíl od jejich prvního zápasu s Kanadou si odnášejí z poledního nedělního zápasu i Britové, když je Finsko porazilo jasně 8:0. 

před 2 hodinami

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Pásmo Gazy

Počet obětí války v Gaze stoupl na 35 tisíc

Na 35.034 stoupl počet obětí války v Pásmu Gazy, která trvá již více než sedm měsíců. Uvedlo to v neděli tamní ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem. Většina z obětí byli civilisté, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační foto

Poláci trápili obhájce bronzu z Lotyšska, USA si poradily s Němci. Dánové s přehledem přejeli Rakousko

Ostravská skupina letošního mistrovství světa v ledním hokeji měla hned ve druhý hrací den blízko k senzaci, o kterou se postarali málem nováčci z Polska. Tato země, která se v elitní divizi MS objevila po dlouhých 22 letech, totiž zaskočila hokejisty Lotyšska obhajující na tomto šampionátu bronzové medaile. V tomto utkání se skóre přelévalo ze strany na stranu, až se za stavu 4:4 šlo do prodloužení, v němž rozhodl Daugavinš. Daleko jednoznačnější duel se v Ostravě hrál v sobotu večer, kdy si Američani spravili chuť po předešlé porážce se Švédy vysokou výhrou 6:1 nad Německem. Podobně jednoznačný duel se odehrál v sobotu odpoledne i v pražské skupině, kde Dánové přehráli Rakousko 5:1. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Povodně

Afghánistán zasáhly masivní povodně. Mrtvých jsou stovky

Už více než 300 obětí na životech si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích. Oznámil to v sobotu Světový potravinový program (WFP) spádující pod OSN. Úřady v zemi vyhlásily nouzový stav a do oblastí vyslaly týmy záchranářů, informuje AFP.

před 14 hodinami

Počasí příští týden: Teploty v maximech vystoupají až na 24 stupňů

Příští týden teploty v maximech vystoupají až na 24 stupňů. Vyplývá to z předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy