Česká diplomacie v šoku: Násilí musí skončit, vyzval Kohout vládu Ukrajiny

Praha - Českého ministra zahraničí v demisi Jana Kohouta šokuje rozměr násilností v ulicích Kyjeva, lituje ztrát na životech. Kohout současně vyzval ukrajinskou vládu, aby se násilí vyvarovala, propustila zadržené aktivisty a policii nasměrovala na provokatéry. Uvedl to dnes v prohlášení. Několikadenní pouliční boje protivládních radikálů se zásahovými jednotkami mají první mrtvé, úřady uvádějí dva, protivládní zástupci hovoří o pěti až sedmi obětech.

"Jsem šokován rozměrem násilí v ulicích Kyjeva. Vyzývám ukrajinskou vládu, aby se vyvarovala použití násilí, propustila všechny zadržované aktivisty, a činnost orgánů činných v trestním řízení nasměrovala na násilné provokatéry. Obracím se na prezidenta Ukrajiny, aby byly zrušeny zákony drasticky omezující svobodu slova a shromažďování, jejichž schválení minulý týden se stalo příčinou intenzifikace demonstrací. Zároveň apeluji na čelné představitele demokratické opozice, s některými z nichž jsem měl možnost se osobně setkat během mé poslední návštěvy země, aby využili v maximálně možné míře možnosti dialogu k uklidnění situace a deeskalaci násilností," uvedl dnes Kohout. Stanovisko je zveřejněno na webu mzv.cz.

Česká republika byla podle Kohouta jedním z iniciátorů pondělních závěrů zasedání ministrů zahraničí EU. "Dlouhodobě podporuje transformační proces na Ukrajině a tamní demokratické aktivisty, a bude tak činit i nadále," dodal. Ukrajina je součástí okruhu zemí takzvaného Východního partnerství s EU, které začalo fungovat v době české předsednictví v EU v roce 2009. Tamní situaci v závěru loňského roku vyhrotil odklon tamní vlády od podpisu asociační dohody s EU a příklon k Moskvě.

Prezident Miloš Zeman zřejmě ještě předtím pozval na návštěvu ČR ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Budoucí šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) Lidovým novinám řekl, že pozvání není chybou. A dodal, že on by pak mohl pozvat zástupce opozice, třeba Vitalije Klička. Ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček ČTK řekl, že u takové iniciativy v případě tak "komplikovaném, nepřehledném a mnohovrstevném", jako je Ukrajina, považuje za klíčovou součinnost Černínského paláce a Hradu.

Několikadenní boje radikálních ukrajinských demonstrantů mají už několik obětí. Podle úřadů v Kyjevě zemřeli dva lidé, opozice hovoří až o sedmi mrtvých. Lidé v ukrajinské metropoli protestovali i přes noc, požadují konec vlády prezidenta Viktora Janukovyče.

Opoziční demonstranti v noci postavili nedaleko vládní čtvrti ohnivou hradbu živenou hořícími pneumatikami a Molotovovými koktejly. Jak přímo z Kyjeva hlásil zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Ježek, v ulici to vypadalo jak při nějaké půlnoční válce.

„Ukazuje se, že konflikt rychle eskaluje," upozornil Petr Kratochvíl, ředitel Ústavu mezinárodních vztahů. „Prezident na své vítězství vsadil všechny karty, které měl k dispozici. Počínaje legislativními změnami, konče policejní brutalitou."

Související

Sjezd ČSSD (18.2.2018): Jiří Zimola

Kdo povede ministerstvo zahraničí? Zimola prozradil konkrétní jména

Od jmenování nové vlády uplynuly už dva měsíce, post ministra zahraničí je ale stále neobsazený a rezort dočasně vede šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. Rozhodnutí o novém šéfovi české diplomacie by mohlo padnout už zítra. Místopředseda ČSSD Jiří Zimola představil jména, která by podle něj mohla uspět.
Jan Kohout

Jan Kohout nechce říct, zda bude ministrem zahraničí

Praha - Bývalý ministr zahraničí Jan Kohout se dnes nechtěl vyjádřit k tomu, zda dostal nabídku na vedení diplomacie i v příštím kabinetu, který by mohly vytvořit ANO s ČSSD. O možném návratu Kohouta do čela ministerstva zahraničí se zmínil v České televizi prezident Miloš Zeman.

Více souvisejících

Jan Kohout ministerstvo zahraničí Velká únorová revoluce na Ukrajině 2014

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy