Franz zpět v politice? ANO ho chce jako náměstka na kultuře

Praha - Hledání nových ministerských náměstků pokračuje, proti některým kandidátům se ale postavila odborná veřejnost. Hnutí ANO dnes do funkce náměstka ministra kultury nominovalo hudebního skladatele, výtvarníka, vysokoškolského pedagoga a neúspěšného prezidentského kandidáta Vladimíra Franze. Obsazení některých postů ale dosud není jasné, ANO a ČSSD se kvůli tomu v minulých dnech přely.

"S panem Franzem jsme se o ministerstvu bavili a je naším kandidátem na post náměstka. S budoucím ministrem už se sešli, pan Herman byl z pana Franze nadšený a určitě o spolupráci uvažuje," uvedl Andrej Babiš.

Franz řekl, že z prvního setkání s Hermanem má pocit, že "si sedli". "Z našeho rozhovoru zřejmě vyčetl, že se zajímám takzvaně o živou kulturu, ale zatím jsme si na nic neplácli," dodal Franz.

"Zeman je silný hráč, který uvažuje tři tahy dopředu, navzdory různým folklorním prvkům, kdy občas někde zakopne. Ostatně je v politice celý život. Je to technik moci a zajde tak daleko, kam mu ostatní dovolí. Je v pozici, že když si vzpomene, že chce jahůdky od dvanácti měsíčků, tak tam všichni poběží," komentoval Franz v ČT Zemanovo roční působení na Hradě.

Vladimír Franz ve druhém kole hlasoval pro Zemana. 

Podle Franze ani jedna varianta nebyla dobrá. "Ale člověk by měl nést zodpovědnost za zemi v dobrém i ve zlém. A jen proto, že se mi nelíbí, jak dopadlo první kolo, nebudu strkat hlavu do písku a alibisticky říkat, že se mi to nelíbí," uvedl. Kritiky, které následovaly ihned po zvolení Zemana prezidentem, odsoudil. "Cesta k demokracii je pomalá, říkám si, jestli v USA poté, co vyhraje republikánský kandidát, také 150 milionů příznivců demokratického kandidáta čtyři roky vytváří dusno," dodal v České televizi.

Franz v Interview ČT24 nevyloučil, že pokud by se objevila nabídka, šel by do prezidentských voleb znovu. "Zjistil jsem, co to obnáší. Nemohl jsem v tom ostrém tempu pochytit všechno, ale teď vím, co je vysoká politika, média, stát, role prezidenta a tak dále. Uvědomil jsem si, že to bohužel bez peněz asi nejde, přestože jsem toho velkým odpůrcem, protože si myslím, že stát si člověk nemá kupovat."

Spory o náměstky pokračují

Prvním náměstkem na kultuře by mohl být i někdejší dlouholetý zaměstnanec ministerstva Zdeněk Novák. Spekuluje se také o tom, že náměstkyní by mohla být i Kateřina Kalistová (ČSSD).

Proti kandidátovi ANO na náměstka pro sport na ministerstvu školství dnes vystoupili zástupci Českého volejbalového svazu a České obce sokolské. Podle nich měl bývalý šéf volejbalového svazu Antonín Lébl ve svazu i ve svém podnikání problémy kvůli neprůhlednému hospodaření. Lébl obvinění odmítl s tím, že jsou účelová. O post se navíc ČSSD a ANO přou. Sociální demokracie by v tomto křesle ráda viděla svého pražského zastupitele Petra Hulinského. To se ale nelíbí šéfovi ANO Andreji Babišovi.

Jasněji už je o možných náměstcích ministra obrany Martina Stropnického (ANO). Podle informací ČTK se by se jimi měli stát dosavadní zástupce náčelníka generálního štábu Bohuslav Dvořák a Daniel Koštoval, který byl prvním náměstkem i za působení končícího ministra obrany Vlastimila Picka.

Na ministerstvu průmyslu a obchodu podle zdrojů ČTK zůstává na pozici náměstka Pavel Šolc, který řídí sekce průmyslu a energetiky, a Alexandra Rudyšarová mající na starosti sekci fondů EU a sekci strategie mezinárodní konkurenceschopnosti, investic a inovací. Bedřich Danda skončil ve funkci náměstka ministra průmyslu na vlastní žádost již na začátku roku. Novým náměstkem má být podle Lidových novin Lukáš Prokeš za ANO. "Je to v jednání, nemohu říci konečné slovo," řekl ČTK budoucí ministr průmyslu Jan Mládek.

Nová ministryně práce Michaela Marksová Tominová si chce s sebou do úřadu jako svou náměstkyni přivést Zuzanu Jentschke Stöklovou, která řídí sdružení sociálních demokratek Oranžový klub. Tuto bývalou středočeskou radní Sobotka původně oslovil jako jednu z možných kandidátek na šéfku resortu. Lidovci by rádi na ministerstvo vyslali Ivu Merhautovou ze stranické sociální komise.

Budoucí ministr pro lidská práva a šéf legislativní rady vlády Jiří Dienstbier by jako svou náměstkyni rád viděl právničku Kateřinu Valachovou, ředitelku legislativního odboru Senátu.

Související

Soud, ilustrační fotografie

Kastelán ve Valticích nechal při "úklidu" zničit obrazy, soud vynesl trest

Okresní soud v Břeclavi dnes za poškození cizí věci uložil bývalému kastelánovi valtického zámku Michalu Tlustákovi trest 30 měsíců odložených na 3,5 roku. Podle soudu nechal zničit nejméně 45 obrazů soudobých výtvarníků, škodu soud vyčíslil na zhruba 3,5 milionu korun. Tlusták vinu popřel. Podle obžaloby nechal zničit 58 obrazů za 4,6 milionu Kč. Poškozené soudkyně odkázala na řízení ve věcech občanskoprávních. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu pro možnost odvolání.
Vladimír Franz

Zničení obrazů na zámku? Barbarství, láteřil u soudu poškozený Franz

Břeclav - Okresní soud v Břeclavi řeší zničení 58 obrazů soudobých výtvarníků na zámku druhým dnem, obžalovaný je bývalý kastelán zámku Michal Tlusták, který vinu popírá. Hrozí mu až tři roky za mřížemi. Dnes vypovídal výtvarník Vladimír Franz. Za dva své zničené obrazy požaduje 600 tisíc korun.

Více souvisejících

Vladimír Franz Ministerstvo kultury Daniel Herman

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy