Exprimátor Svoboda zostra: Politika? Svinské řemeslo

Praha - Poslanec za ODS a bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda se v rozhovoru pro Hospodářské noviny vyjádřil ke kauze Opencard a tvrdí, že politika je svinské řemeslo. Svého vstupu do ní však i přes veškeré komplikace nelituje.

V rozhovoru se Svoboda také vyjádřil ke svému stíhání a tvrzení, že za ním je politická objednávka. Na otázku jaký pro to má důkaz odpovídá: "Relativně jednoduchý. Vstoupil jsem do politiky s plánem, že komunální politika má vypadat jinak. V momentu, kdy začaly být naše kroky v dopravním podniku efektivní, jsem dostal varování."

Neuvádí však od koho, neboť to sám neví. Byl ale údajně varován před možnou obžalobou, která následně skutečně přišla. 

Hospodářské noviny se rovněž zmiňují o kauze Opencard, ve které je Svoboda trestně stíhaný. Podle některých právníků nic neukradl, jeho postup však nebyl správný. "To je velmi složitá otázka. My jsme jednali a rozhodovali na základě znaleckých posudků, vyjádření právníků, odboru, který se tím zabýval, a materiálu od gesčního radního," odpovídá poslanec a dodává, že cele jednání je nahrané.

Zároveň také přiznává, že jde o princip: "Je to hon na čarodějnice. Když starosta malé obce za korunu pronajme dětské hřiště Klokánku, vystavuje se obvinění, že ho mohl pronajmout mnohem výhodněji."

I přes všechny události, které Svobodu od jeho vstupu do politické sféry provází, noviny podotkly, že do ní vstoupil dobrovolně. 

"Ano, jsem si toho vědom. Nemám z toho depresi, jen jsou chvíle, kdy zvažuji věci. Jsem vědec, tak si dávám fakta na hromadu. A vždy dospěji k tomu, že to stojí za to, jen už vím, že nejsem žádný spasitel. Jen jedno kolečko, které se odmítlo točit, jak chtěli ostatní," dodává Svoboda.

Bohuslav Svoboda je původním povoláním lékař a dlouhá léta působil jako přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. V roce 1992 se stal prvním prezidentem České lékařské komory a před čtyřmi lety byl zvolen primátorem hlavního města Prahy. Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013 kandidoval za ODS a v listopadu téhož roku požádala policie o jeho vydání k trestnímu stíhání v souvislosti s kauzou Opencard. Sněmovna v únoru jeho vydání odhlasovala a zbavila jej imunity. 

Související

Bohuslav Svoboda

Mám černý kašel, zaskočil primátor Svoboda přítomné na jednání ve Sněmovně

Česko od začátku roku eviduje nárůst počtu případů černého kašle, který si našel i vrcholné politiky. Pražský primátor a poslanec Bohuslav Svoboda (ODS) na středečním jednání sněmovního zdravotnického výboru nečekaně uvedl, že se s tímto onemocněním léčí. V místnosti s ostatními členy výboru strávil několik hodin. 

Více souvisejících

Bohuslav Svoboda

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Válka v Izraeli

Válka v Gaze má přes 34 tisíc obětí, tvrdí Palestinci. OSN řekla, jak s jejich údaji pracuje

Konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás si podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádal již 34 344 palestinských obětí. Zveřejněný seznam obsahuje údaje o většině zabitých, včetně jmen, věku a pohlaví. Mnoho obětí jsou děti, přičemž seznam zahrnuje i 169 novorozenců a stovky dalších mladších deseti let. Izrael oficiální čísla zpochybňuje, zatímco OSN potvrzuje, že palestinské údaje bývají přesné.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Recep Tayyip Erdogan

Turecko se odklání od Západu? Chce prohlubovat vztahy s Východem

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu na fóru v Ankaře prohlásil, že Turecko bude nadále rozvíjet vztahy s Východem, a to i přesto, že v zahraniční politice zůstává orientováno na Západ. Zdůraznil, že svět už není "černobílý" a Ankara nemusí spolupracovat pouze s jednou stranou.  

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Vladimir Putin

Rusko oficiálně zahajuje partnerství s Íránem

Ruský prezident Vladimir Putin přijal návrh na podepsání dohody o strategickém partnerství s Íránem, který mu předložilo ruské ministerstvo zahraničních věcí. Uvedl to server Times of Israel.

před 10 hodinami

Autobus po nehodě v Karlových Varech sjel do kolejí. Na místě jsou zranění, vlaky nejezdí

Autobus ve čtvrtek ráno po nehodě v Karlových Varech sjel na železniční trať a poškodil ji. Na místě jsou zranění, podle dostupných informací jde o 17 osob. Na místě zasahují složky záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy