John ostře: Za to, co se děje, si můžeme svou impotentní politikou

Praha - Postup, kterým se Evropská unie ubírala na Ukrajině, byl podle bývalého ministra vnitra Radka Johna úder proruským silám. Janukovyč, Evropa a opozice podepsali dohodu o předčasných volbách, která však nakonec přišla vniveč a Evropa tak podle Johna začala předstírat, že žádná dohoda nebyla. Rusko se však zachovalo jinak, než se předpokládalo.

"Bruselští byrokrati zřejmě čekali, že v Moskvě budou stejní jako oni. Udělají hukot, vydrží to tak týden a pak se celá situace postupně uklidní a hotovo vyřešeno. Ale to se unijní politici přepočítali, Moskva místo hromohlasných deklarací mlčela a konala," komentuje situaci John na svém blogu na aktualne.cz a dodává, že se jí k tomu naskytla skvělá záminka. 

"Kyjevský parlament pod tlakem radikální opozice hlasoval pro opatření omezující práva ruské menšiny. Následoval krok jedna: proruské demonstrace před krymským parlamentem. A krok dvě: Rusové na Krymu převzali moc. Krok tři: místní samospráva vyhlašuje referendum o rozšíření krymské autonomie. Odpověď Kyjeva? -Zahrozí vojenskou silou. Ruský krok číslo čtyři: Moskva nehrozí, Moskva rovnou koná, ruská armáda je na Krymu," píše exministr vnitra.

Rychlost, s jakou Rusko postupovalo těmito kroky podle Johna svědční o tom, že Putin měl zřejmě vše předem promyšleno a čekal pouze na vhodnou chvíli. Tu mu naservírovala Evropská unie. "Brusel podepsal kompromisní dohodu a tím dál této dohodě legitimitu. Dohoda byla porušena, Janukovič (podle dohody legitimní prezident Ukrajiny do prosince včetně) výslovně žádá Rusy o intervenci. Rusové jeho žádosti vyhověli," domnívá se John a směřuje svou kritiku k postupům EU.

Jak se ale měla Evropská unie zachovat, aby celá věc dopadla lépe? Podle Johna vlastně jakkoliv, jen ne tak, jak se zachovala. Mohla například říci, že je Janukovyč krvavý vrah a diktátor, což by znamenalo, že násilné svržení je v pořádku, zatímco zásah Putina je okupací. Mohla se prý také držet dohodnutého kompromisu. 

"Nemohla, neměla a nesměla udělat právě to, co nakonec učinila. Potvrdit legitimitu Janukoviče, 12 hodin na to dělat, že se nic neděje, když je svržen a týden na to ho nechat přivolat ruské tanky a pak se rozhořčeně divit, co se to tam děje," odsuzuje na svém blogu bývalý ministr unijní kroky.

Zavařili jsme si to...

"No děje se právě to, co jsme si sami impotentní společnou evropskou politikou zavařili," rozhořčil se na blogu na aktualne.cz John. Brusel nyní prý bude burácet silnými slovy a vojenská síla, která by Rusy vystrašile, je údajně až za Atlantikem. Síla slov plynoucích z Bruselu je prý navíc znevážena nedodržením dohody a hospodářskou sílu podemlela dlouholetá krize, tudíž se John domnívá, že se ke skutečným sakncím uchýlí málokdo.

Navíc by vzhledem k vysoké nezaměstnanosti bylo velkým rizikem zastavení exportu na rostoucí trh Ruska. To se ale podle exministra trápit nemusí, neboť Čína by evropský export nadšeně nahradila. 

"Sečteno podtrženo, je smutné, kam jsme to dopracovali. Když jsme vstupovali do EU, mluvilo se o společné zahraniční politice, ale já nevidím, že by ta současná byla k něčemu dobrá. Mluvilo se o zvýšení naší bezpečností, ale je tu opravdu zřetelná clona mezi ruskými tanky na Ukrajině a naší hranici?" píše Radek John.

Související

Radek John

ČSSD se musí omluvit Johnovi za označení tunelář

Praha - ČSSD se musí omluvit bývalému předsedovi Věcí veřejných Radkovi Johnovi za to, že ho strana v minulosti označila za tuneláře. Rozhodl o tom pražský městský soud, kde John na sociální demokraty podal žalobu.
Radek John

Radek John se stydí. Za policii a za...

Praha - Publicista, moderátor, spisovatel a exministr vnitra Radek John se stydí za českou policii i za své spoluobčany. Uvedl to v reakci na sobotní demonstrace proti islamizaci Evropy.

Více souvisejících

Radek John Ukrajina

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 minutou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy