Kauza Rittig a Nagyová: Proč skončil Pospíšil? Probíhají nové výslechy

Praha - Policisté v čele s plukovníkem Šachtou prošetřují v souvislost s kauzou Nagyová odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila z funkce. Údajně je možné, že za tímto krokem stojí lidé napojení na Ivo Rittiga.

Podle informací serveru Aktuálně.cz zvou detektivové k výslechům špičky tuzemské justice. Vyšetřovat mají nejen pokus zabránit jmenování vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, ale také odvolání oblíbeného exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Toho z funkce sesadil expremiér Petr Nečas v červnu 2012 a proti tomuto rozhodnutí se jeho příznivci ohradili formou několika demonstrací. 

Pospíšil se již výslechu podrobil, k okolnostem se však vyjadřovat nechce. "Vypovídal jsem jako svědek, ale nemohu to komentovat, protože jsem podepsal mlčenlivost. Jsem v podstatě na úrovni poškozeného. Bylo to mimo jiné k okolnostem jmenování Lenky Bradáčové," sdělil serveru Aktuálně.cz.

Z dopisu, který napsal Ivo Ištvan Úsvatnímu soudu, vyplývá,  že o Pospíšilovo odvolání měli usilovat lidé napojení na lobbistu Ivo Rittiga, zejména díky jeho personálním změnám na státním zastupitelství. Exministr tehdy odvolal z pozice vrchního zástupce Rittiova obhájce Vlastimila Rampula, což se podle domněnek vyšetřovatelů někomu zřejmě nelíbilo.

"V návaznosti na to Tomáš Hrdlička vyzýval Petra Dimuna, aby nepodržel Pospíšila, protože trestní věci, které jsou předmětem oné dohledové prověrky, se týkají všech," píše v dopise Ištvan.

"S obsazením funkce vrchního státního zástupce v Praze totiž souvisela i situace kolem samotného ministra spravedlnosti Pospíšila, kterému v únoru 2012 hrozilo odvolání z funkce. Michal Moroz (bývalý náměstek ministra vnitra - pozn. red.) byl v této záležitosti v telefonickém kontaktu s Ivo Rittigem, který dále komunikoval přímo s Vlastimilem Rampulou, který byl v kontaktu s Janou Nagyovou," dodává podle informací serveru Ištvan.

Výslechu se již měl podrobit také Daniel Volák, první náměstek, který řídil resort po Pospíšilově odvolání řídil. Dostavit se má údajně také Pavel Blažek, který byl jmenován Pospíšilovým nástupcem.

Související

Jiří Pospíšil

Pospíšil bude i jako pražský radní pobírat plat europoslance

Jiří Pospíšil (TOP 09) si k funkci náměstka pražského primátora pro kulturu a cestovní ruch nechá i mandát a plat europoslance, řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz a Hospodářské noviny (HN). Odměnu za funkci v Praze pošle zvířecím útulkům. V kumulaci funkcí problém nevidí. Také se vzdá postu předsedy správní rady Musea Kampa, nechce vyvolávat dojem střetu zájmů, dodal.

Více souvisejících

Jiří Pospíšil Ivo Rittig Jana Nagyová

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

včera

včera

Povodně způsobilo rekordně deštivé počasí, zjistili meteorologové

Počasí nám v září připravilo nejedno překvapení. Tím největším byla čtyřdenní srážková epizoda, která vyvolala povodně. Není se čemu divit, když dokonce padl nový rekord denního úhrnu srážek. V pátek to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy