Levice se bouří proti restitucím. Strany vyzývají vládu a chystají petici

Praha - Sněmovna se opět vrací k návrhu KSČM, aby lidé v referendu vyjádřili svůj názor na církevní restituce. Podle záměru komunistů by se občané v referendu vyjadřovali k otázce, jestli souhlasí, aby byl zrušen zákon o restitucích. Poslanci ANO však tento návrh zřejmě odmítnou, a to i přesto, že se jeho znění některým stranám nelíbí.

"Pan premiér si s největší pravděpodobností vzpomněl na své předvolební sliby a rád by alespoň trochu urovnal selhání ČSSD v plnění slibů souvisejících s předvolebním tématem církevních restitucí," píše komunistka Kateřina Konečná na webu Haló novin a dodává, že pokud se povede zajistit lepší kontrolu největšího politickomajetkového kšeftu po roce 1989, bude to prý jistě chvályhodné.

Není si však jistá, o co přesně předsedovi vlády jde. "V případě nápadu pana premiéra však existují velké otazníky, co svojí iniciativou ve skutečnosti sleduje. Není to pouze prázdné gesto pro voličskou základnu ČSSD?" ptá se Konečná.

Dodává také, že církevní restituce vyžadují veřejnou transparentní kontrolu, neboť každý z nás zaplatí tisícové částky za vyrovnání státu s církvemi a tudíž by měl vědět, jak budou jeho prostředky využívány. 

"Návrh nemá podporu koaličních partnerů. A je velmi překvapivé, na základě jakých argumentů je návrh pana premiéra odmítán. Snad nejvíc mne pobavil argument ministra zemědělství Jurečky, který kritizoval nehospodárnost vzniku nového orgánu. Kdyby to nemyslel vážně, byl by to dobrý vtip," dodává Konečná.

Výzva vládě i petice

S církevními restitucemi nesouhlasí ani levicová strana LEV 21, patřící Jiřímu Paroubkovi. Členové strany dokonce zahájili v minulém týdnu podpisovou akci, jejímž cílem je podpořit boj proti církevním restitucím, se kterými představitelé strany dlouhodobě nesouhlasí.

"Vadí nám zejména netransparentnost zákona ve vztahu k ostatním rezidentům, kteří nejsou církvemi a náboženskými společnostmi. Zákon navíc nespravedlivě a neúměrně nadhodnotil výši finančních náhrad," vysvětluje ve zprávě pro server EuroZprávy.cz jeden z autorů petice Karel Horák.

Dokument se podle tiskové zprávy strany "odmítavě staví také proti placení přemrštěných náhrad církvím a náboženským společnostem, jejichž společenský význam spolu s počtem jejich členů rok od roku klesá. A to zejména v případě, kdy se například senioři, lidé nemocní či hendikepovaní ocitají v chudobě a nedostává se ani peněz na výplaty učitelů, lékařů, policistů, hasičů a jiných úctyhodných profesí."

"Vyzýváme proto českou vládu, aby okamžitě zastavila výplaty náhrad a urychleně připravila speciální referendum, v němž by o peněžní formě církevních restitucí rozhodli sami občané," dodává Horák ve zprávě.

V petici, která je k nalezení v sídle strany i na jejich webových stránkách , navíc autoři rovněž apelují na církve, aby náhrady samy odmítly.

Související

Kroměříž

Květná zahrada v Kroměříži zůstane státu, potvrdil Nejvyšší soud

Nejvyšší soud potvrdil verdikt, podle kterého Květná zahrada v Kroměříži, památka zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO, zůstane ve vlastnictví státu. Rozhodnutí Okresního soudu v Kroměříži a zlínského krajského soudu zůstávají v platnosti, sdělila ČTK bez dalších podrobností kroměřížská soudkyně Jana Ivánková. Dovolání proti verdiktu podávalo olomoucké arcibiskupství.
Ústavní soud ČR

Cisterciácké opatství Osek prohrálo. Na vrácení majetku nemá nárok, potvrdil ÚS

Ústavní soud zamítl stížnost Cisterciáckého opatství Osek a potvrdil rozsudky nižších soudů, podle kterých opatství nemá nárok na vrácení majetku konfiskovaného v roce 1945. Opatství se dožadovalo vrácení majetku podle pravidel pro restituce církevního majetku zabaveného komunisty po roce 1948. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Více souvisejících

církevní restituce ns - lev 21 KSČM

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 31 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy