Církve by měly přijít o výjimku ze zákona, navrhuje politik

Praha - Církve momentálně bojují s ČSSD a částečně i s hnutím ANO o dodržení smluv o narovnání. Brzy ale může přijít na scénu další bitva. A to o setrvání výjimky pro církve v antidiskriminačním zákoně.

ČSSD se zatím marně snaží přesvědčit církve, především tu katolickou, za kterou půjde nejvíce peněz a majetku z narovnání, aby své nároky zmírnily. Církve to ale nadále odmítají.

Bývalý člen ODS, která se podílela na zákoně o církevních restitucích, Jiří Janeček se kvůli tomu rozčílil na webu své nové OK strany. Vlády by podle něj měla přijít s mnohem tvrdšími argumenty. "Byl jsem proti církevním restitucím dříve a jsem proti nim i teď. Jestli církve nepřistoupí na reálnou sníženou částku za restituce, tak jim zrušme diskriminační výjimku!!! " vyhrožuje.

V antidiskriminačním zákoně totiž existuje paragraf "Přípustné formy rozdílného zacházení" a v jednom z jeho článků se píše: "Diskriminací není rozdílné zacházení uplatňované ve věcech práva na zaměstnání, přístupu k zaměstnání nebo povolání, v případě závislé práce v církvích nebo náboženských společnostech, jestliže z důvodu povahy těchto činností nebo souvislosti, v níž jsou vykonávány, představuje náboženské vyznání, víra či světový názor osoby podstatný, oprávněný a odůvodněný požadavek zaměstnání se zřetelem k etice dané církve či náboženské společnosti."

Tuto výjimku by Janeček zrušil. Kdyby se tak stalo, mohli by se například katolickými kněžími stát i zarytí ateisté.

Související

Kroměříž

Květná zahrada v Kroměříži zůstane státu, potvrdil Nejvyšší soud

Nejvyšší soud potvrdil verdikt, podle kterého Květná zahrada v Kroměříži, památka zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO, zůstane ve vlastnictví státu. Rozhodnutí Okresního soudu v Kroměříži a zlínského krajského soudu zůstávají v platnosti, sdělila ČTK bez dalších podrobností kroměřížská soudkyně Jana Ivánková. Dovolání proti verdiktu podávalo olomoucké arcibiskupství.
Ústavní soud ČR

Cisterciácké opatství Osek prohrálo. Na vrácení majetku nemá nárok, potvrdil ÚS

Ústavní soud zamítl stížnost Cisterciáckého opatství Osek a potvrdil rozsudky nižších soudů, podle kterých opatství nemá nárok na vrácení majetku konfiskovaného v roce 1945. Opatství se dožadovalo vrácení majetku podle pravidel pro restituce církevního majetku zabaveného komunisty po roce 1948. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Více souvisejících

církevní restituce Jiří Janeček (dříve ODS)

Aktuálně se děje

před 37 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Cameron: Rusko využívá střední Asii k obcházení sankcí

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy