Babišovo hnutí v problémech. Kdo bude muset odstoupit?

Praha - Babišovo hnutí ANO se začíná potýkat s řadou závažných problémů. Podle informací MF Dnes naráží Babiš na to, že strana není založena na hierarchii jako firma, ale že se lidé hlásí o svá práva. Sám prý také přiznává, že v hnutí spory opravdu jsou.

Podle deníku má hnutí tři konkrétní problémy, které se jmenují Telička, Kasl a Válková. Babišovi navíc nesedí ostrý styl Válkové, ani její první náměstkyně a buď ona, nebo ministryně, bude muset ve funkci zřejmě skončit.

Válková se navíc netají tím, že pokud by slovenský soud uznal Babišovu spolupráci s StB, mělo by si hnutí zřejmě hledat jiného předsedu. Několikrát to prý řekla i před Babišem na jednání poslaneckého klubu.

Mezi Babišem a Válkovou se navíc nedávno otevřel další spor, kvůli bývalé manažerce na Ředitelství silnic a dálnic Miloslavě Pošvářové. Ta skončila na ministrerstvu dopravy poté, co ji ministr dopravy Prachař údajně pomlouval před Válkovou. 

"To, že se Pošvářová informace z důvěrného rozhovoru dozvěděla, dává Babiš podle zdrojů z ANO za vinu Válkové nebo její náměstkyni Haně Marvanové, pro kterou Pošvářová nyní pracuje jako poradkyně," píše MF Dnes.

Babiš spory připouští

Nejsou to však jediné rozpory uvnitř koaliční strany. Poslancům, šéfům oblastních organizací ani řadovým členům ANO se podle deníku nelíbí způsob, jakým si známé osobnosti, přivedené Andrejem Babišem, diktují kandidátky. Ilustruje to například sestavením kandidátky pro evropské volby Pavlem Teličkou. Členům strany totiž vadí, že si tam prosadil své bývalé spolupracovníky a jejich podněty ignoroval.

"Rozhodně mi tento způsob nekonvenoval a nejsem sám. Ale bylo to rozhodnutí předsednictva. Nejsem šťastný ani z toho, že zatím nevidím žádný program," sdělil deníku poslanec Ivan Pilný.

Teličkův postup také kritizoval kandidát hnutí ANO na pražského primátora Jan Kasl, tomu je ale v Praze vyčítáno to stejné. "Pana Kasla jsem oslovil, aby hledal lidi mimo pražské organizace. Rozumím tomu, že naši členové jsou podráždění, protože údajně oslovil lidi, kteří se jim nelíbí, ale já myslím, že je tam více šumu než reality," dodává šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který připuští, že spory v jeho straně opravdu zavládly.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Helena Válková (ANO) Jan Kasl

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy