Obří pokuta za Promopro: Úřad vlády má zaplatit půl miliardy

Praha - Úřad vlády zvažuje, jak naloží s více než půlmiliardovou pokutou, kterou mu vyměřil finanční úřad kvůli údajně předraženému zajištění audiovizuální techniky pro české předsednictví EU firmou Promopro. Kauza, kvůli které čelí obžalobě 12 lidí, vznikla za vlády Mirka Topolánka (ODS).

Úřad vlády dostal pokutu ve výši téměř 551 milionů korun na začátku dubna. Podle finančního úřadu porušil zakázkou, jejíž cena se nakonec vyšplhala na 550,9 milionu korun, rozpočtovou kázeň. Zakázka přitom byla podle žaloby předražena o více než 388 milionů korun.

"Úřad vlády ČR se může proti platebnímu výměru odvolat. V současnosti zkoumáme, jak dále nejlépe postupovat," uvedl v tiskovém prohlášení šéf úřadu Pavel Dvořák. "Mým úkolem je nejen pokusit se minimalizovat možné škody a neohrozit činnost vlády, ale zajistit i plnou součinnost s orgány činnými v trestním řízení v kauze ProMoPro," podotkl také.

Proti výši pokuty se dnes ohradil Alexandr Vondra (ODS), jehož vládní sekce tehdy o zakázce rozhodla. "Výši pokuty považuji za naprosto absurdní. Očekávám, že se úřad vlády odvolá, tím spíš, že jeho odborní pracovníci se pod smlouvu - na rozdíl ode mne - podepsali," napsal České televizi.

Společnost PROMOPRO, spol. s r.o. zajišťovala dodávky audiovizuální techniky na konference v Praze a regionech. Zakázku získala firma bez výběrového řízení. Podle dřívějších vyjádření úřadu vlády bylo hlavním důvodem využití jednacího řízení bez uveřejnění to, že exkluzivním provozovatelem a dodavatelem techniky a služeb byla v Kongresovém centru Praha právě tato společnost.

Podle dřívějších informací médií jsou mezi obviněnými bývalá náměstkyně exministra obrany Alexandra Vondry (ODS) Jana Hendrichová a také tehdejší ředitelé odborů Radomír Karlík a David Mlíčko. Úředníci podle policie zvýhodnili firmu Promopro před ostatními soutěžiteli tím, že vyloučili část uchazečů, kteří pak nemohli podat své nabídky, píšou Lidovky.cz.

Vondru policie neobvinila, a to navzdory faktu, že podle závěrů detektivů z roku 2008 coby vicepremiér pro evropské záležitosti věděl jak o rostoucích nákladech obří vládní zakázky, tak o vystavení sporných faktur, a nijak nezasáhl.

"Jak všichni shodně tvrdí, byl RNDr. Alexandr Vondra o veškerých záležitostech podrobně informován, tedy věděl o sporných fakturách a způsobu řešení, navýšení nákladů oproti plánovanému rozpočtu a mohl do těchto sporů kdykoli vstoupit, navrhnout jiná řešení či se jinak angažovat. Toto však neučinil," stojí podle deníku Insider v jednom z policejních dokumentů k případu.

Související

Ústavní soud ČR

Kauza Promopro definitivně končí, Ústavní soud odmítl stížnosti odsouzených

Kauza Promopro spojená s českým předsednictvím v EU definitivně končí, Ústavní soud odmítl stížnosti části odsouzených. Podali je Jaroslav Veselý, Vlastimil Maxa, Marcel Příkopa, Ivan Komárek, všichni dostali nepodmíněné tresty. Ústavní soudci stížnosti označili za zjevně neopodstatněné, zjistila ČTK z anonymizovaných usnesení v databázi soudu.
soudy

Verdikt v kauze Promopro bude řešit Ústavní soud, dostal stížnost

Verdiktem v případu Promopro se bude zabývat Ústavní soud. První z odsouzených podal stížnost, zjistila ČTK z justičních databází. Soudy v kauze potrestaly skupinu podnikatelů v souvislosti se zakázkou na audiovizuální techniku pro české předsednictví EU. Podle informací ČTK je pisatelem stížnosti Jaroslav Veselý.

Více souvisejících

kauza: promopro Alexandr Vondra finanční úřad

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 15 minutami

Hokej, ilustrační foto

Poláci trápili obhájce bronzu z Lotyšska, USA si poradily s Němci. Dánové s přehledem přejeli Rakousko

Ostravská skupina letošního mistrovství světa v ledním hokeji měla hned ve druhý hrací den blízko k senzaci, o kterou se postarali málem nováčci z Polska. Tato země, která se v elitní divizi MS objevila po dlouhých 22 letech, totiž zaskočila hokejisty Lotyšska obhajující na tomto šampionátu bronzové medaile. V tomto utkání se skóre přelévalo ze strany na stranu, až se za stavu 4:4 šlo do prodloužení, v němž rozhodl Daugavinš. Daleko jednoznačnější duel se v Ostravě hrál v sobotu večer, kdy si Američani spravili chuť po předešlé porážce se Švédy vysokou výhrou 6:1 nad Německem. Podobně jednoznačný duel se odehrál v sobotu odpoledne i v pražské skupině, kde Dánové přehráli Rakousko 5:1. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Povodně

Afghánistán zasáhly masivní povodně. Mrtvých jsou stovky

Už více než 300 obětí na životech si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích. Oznámil to v sobotu Světový potravinový program (WFP) spádující pod OSN. Úřady v zemi vyhlásily nouzový stav a do oblastí vyslaly týmy záchranářů, informuje AFP.

před 7 hodinami

před 13 hodinami

včera

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

Češi slaví druhou výhru. K obratu proti tvrdým Norům zavelel jubilant Červenka, jenž vyrovnal Jágra

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3. 

včera

včera

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

včera

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Ukrajina posílí své vojáky v Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly zahájily ofenzivu

Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina posílí své vojáky k obraně Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly začaly nově útočit. Zelenskyj v pravidelném večerním hlášení uvedl, že Kyjev poskytuje vojákům veškerou potřebnou podporu k obraně svých pozic. Dále poděkoval za nově ohlášenou americkou pomoc ve výši 400 milionů dolarů a zdůraznil, že Kyjev se snaží zajistit co nejrychlejší dodání materiálu na frontu.

včera

včera

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

včera

včera

včera

Potvrzeno daty: přes 200 tisíc Čechů nemá problém s pitím během pracovní doby

Z průzkumu lékárenské skupiny Pilulka a výzkumné agentury Behavio vyplynulo, že přes 200 tisíc Čechů nemá problém s pitím během pracovní doby a považují to za běžné (Přepočítáno vůči celkové populaci. Cca 2 % z dotazovaného celku). Více, než každý desátý člověk je na hranici rizikového pití.

Zdroj: Komerční článek

Další zprávy