Politici chtějí vyšší platy, zatím ale neví, jak na to

Praha - Čeští političtí představitelé si po několika letech stagnace opět chtějí zvýšit platy, tvrdí to podle MF Dnes některé kuloární informace. Mluví se prý například o postupném navyšování základu nebo osvobození poslaneckých náhrad od daně.

Deník uvádí, že ačkoli by mělo být o celé podobně možného navyšování jasno až v červenci, jedna věc je takřka jistá - ke zvýšení platů od příštího roku dojde. Konkrétní plán politici zatím nemají, je ale údajně jisté, že určité možnosti se zřejmě nakonec najdou.

Na konci roku například končí zmrazení mezd ústavních činitelů, což podle zákona znamená zvýšení platu řadového poslance o 18 tisíc korun. Ačkoli někteří politici takové navýšení vítají, zřejmě k němu nakonec nenajdou odvahu. Na druhou stranu se ale zmrazení mezd téměř jistě neprodlouží, což prosazuje ministr financí Andrej Babiš.

Jednou z možných variant je tak postupné přidávání navyšováním platového základu. Ten by mohl podle deníku z téměř 60 tisíc měsíčně vystoupat až na 74 tisíc. Mluví se rovněž o zrušení zdanění poslaneckých náhrad, které v roce 2010 prosadil exministr financí Miroslav Kalousek.

Další kroky budou známy až v červenci, do té doby totiž musí ministryně práce Michaela Marksová Tominová předložit své plány. Ta však podle deníku v tuto chvíli čeká na dohodu mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou a ministrem financí Babišem.

Související

Petr Pavel

Prezident Pavel na žádost Fialy odvolal Bartoše

Prezident Petr Pavel vyhověl návrhu premiéra Petra Fialy na odvolání předsedy strany Piráti Ivana Bartoše z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Koaliční strana TOP 09 má zájem o Ministerstvo zahraničních věcí, uvedl server idnes.cz.

Více souvisejících

Vláda ČR Michaela Marksová-Tominová mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 39 minutami

Aktualizováno před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 4 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

Na raketový útok odpovíme, vzkazuje Izrael. Pak čekejte zdrcující a ničivější reakci, reaguje Írán

Generální tajemník OSN António Guterres v úterý ostře odsoudil další eskalaci napětí na Blízkém východě po vypálení desítek balistických raket z Íránu na Izrael. Írán varoval, že pokud Izrael zareaguje nebo podnikne další útoky, íránská reakce bude drtivá a ještě ničivější. Izrael ale přesto slibuje odvetu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy