Sobotka /ODS/ žádá hlavu Stropnického: Jeho výrok je šílený

Praha - Senátor a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka reagoval na výrok ministra obrany Martina Stropnického, který uvedl, že Česká republika nepodporuje přítomnost vojsk NATO na svém území. Sobotka se domnívá, že za tento výrok by měl být ministr odvolán, neboť byl šílený.

Česká republika nepodporuje přítomnost zahraničních vojáků NATO na svém území v souvislosti s plány Severoatlantické aliance na posílení vojenské přítomnosti v členských státech v reakci na krizi na Ukrajině, uvedl podle ČTK pro agenturu Reuters český ministr obrany Martin Stropnický.

"Dobře víme, že jakékoli trvalé rozmístění vojáků by představovalo problém. Patřím ke generaci, která zažila rozmístění 80.000 sovětských vojáků v období 'normalizace". Je to stále psychologický problém," cituje agentura slova ministra obrany.

Psali jsme:
Stropnický šokoval Česko: Toto je ministr obrany? ptají se politici
Stropnický vysvětluje, jak to bylo s jeho výrokem o NATO

Tento výrok rozzuřil mnoho českých politiků a podle senátora Přemysla Sobotky (ODS) se Stropnický a celá koalice mýlí. "Pan ministr Stropnický za svůj výrok, ve kterém srovnává případnou přítomnost vojáků NATO u nás se sovětskou okupací, by měl být okamžitě premiérem odvolán. Tento výrok je zcela šílený a poškozuje nás v demokratickém světe," uvedl Sobotka.

"Pan ministr Stropnický a celá vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL se mýlí, když prohlašuje, že většina Čechů si nepřeje přítomnost vojáků NATO na svém území. Jsem si jist, že většina Čechů si přeje svobodu a demokracii. A pokud jí budeme muset bránit, pak i s vojáky NATO. I na našem území," dodal senátor.

"Jsme součástí NATO a nemůžeme chtít bezpečnostní záruky bez toho, aniž bychom se na jejich vytváření podíleli. Třeba přítomností vojáků NATO u nás. Aby kdokoliv, kdo by zatoužil připravit nás o svobodu a demokracii viděl, že jsme ochotni jí bránit. V rámci našeho členství v NATO," tvrdí Sobotka.

"Naši sousedé, Poláci či země Pobaltí, které také jako my mají zkušenost se sovětskou okupací pochopili, o co nyní jde. Pan ministr Stropnický a koaliční vláda evidentně ne," uzavírá senátor.

Související

Alexandr Vondra si z velké osobnosti tuzemské politiky Jaroslava Kubery často dělal legraci, že na veřejnosti hájí zájmy kuřáků, ale doma se nikotinové zálibě musel věnovat ve sklepě.

Dva roky od Kuberova úmrtí. Byl originální a hájil svobodu, tvrdí politici ODS. Jeho náhlý odchod nebyl detailně vyšetřen

Neustále jej postrádají a moc jim v jejich životech chybí jeho nadhled i břitký vtip. Na někdejšího předsedu Senátu Jaroslava Kuberu, který přesně před dvěma lety 20. ledna 2020 náhle zemřel na infarkt myokardu, vzpomínají politici ODS s úsměvem i obdivem. „Určitě by mě nyní politicky nekorektně oslovoval: Černoško, ty moje nejoblíbenější ministryně války, byl vtipně chytrý,“ tvrdí exkluzivně pro EuroZprávy.cz ministryně obrany Jana Černochová. Europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra na parťákovi, s nímž ho pojila vášeň k nikotinu, oceňuje jeho touhu po svobodném projevu. „Vždy byl autentický, prostě originální. Hájil svobodu projevu,“ pomyslně tleská Vondra a jeho kolegové přikyvují.
Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

Osobu pod ochranou policie bych nikdy neosočoval, říká Novotný pro EZ o sporu se Zahradilem

Je zaskočen, jak ostře se do něj pustil jeho stranický kolega, a to v době, kdy je pod policejní ochranou. Starosta pražských Řeporyj Pavel Novotný nechápe, proč europoslanec ODS Jan Zahradil načasoval invektivy vůči němu, když on a jeho rodina právě prožívají krizové chvíle kvůli výhrůžkám ze strany Rusů za postavení pamatníku vlasovcům. „Nikdy bych neosočoval člověka, jehož hlídá policie. Zahradil je nic a bojí se mě. Někomu v ODS asi vadí, že chci kandidovat do Sněmovny,“ říká pro EZ Pavel Novotný. „Nevím, kdo ho zastrašuje, pan Novotný má bujnou fantazii v kombinaci s nějakými povzbuzovadly,“ napsal v sms zprávě Jan Zahradil pro redakci EuroZprávy.cz.

Více souvisejících

Přemysl Sobotka Martin Stropnický

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

Pavel posvětil nová pravidla pro svazky lidí stejného pohlaví. Platit budou od ledna

Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů. Předpis už dříve schválila Poslanecká sněmovna, Senát se jím nakonec vůbec nezabýval. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy