Osudová chyba Jany Nagyové. Co udělala špatně?

Praha - Jana Nagyová, současná manželka expremiéra Petra Nečase a jedna z hlavních aktérek kauzy, která zapříčinila pád Nečasovy vlády a obvinění vysokých důstojníků tajné služby, udělala v průběhu celé kauzy školáckou chybu. Informuje o tom Mediafax.

Plyne to z informací, které přinesl deník Insider. Nagyová používala speciální zabezpečený telefon, který by měl znemožnit odposlechy a špehování SMS zpráv, ale udělala doslova školáckou chybu. Nezměnila si totiž tzv. PIN kód a ponechala si ten, který měl telefon od výroby.

Pro policisty tak nebyl vůbec žádný problém do šifrovaného zařízení získat přístup, prostě jen zadali kód, který výrobce uváděl v manuálu a měli plný přístup k výpisu hovorů, SMS zprávám a dalším důležitým datům.

Tento telefon a komunikace, která přes něj probíhala, přitom může být jedním z hlavních  důkazů u chystaného soudu. Podle návladního Rostislava Baigera pak zprávy nalezené v telefonu dokládají provázanost jednotlivých aktérů mezi sebou. Nagyová prý komunikovala například s generálním ředitelem ČEZu nebo lobbistou Rittigem.

Olomoucké státní zastupitelství již několik měsíců avizuje, že se chystá podání obžaloby v kauze zneužití vojenské rozvědky ke sledování bývalé manželky premiéra. Nečas tvrdí, že se jedná o vykonstruovaný politický proces. Případ loni vedl k pádu Nečasovy vlády. Spolu s někdejší ředitelkou premiérova sekretariátu Janou Nečasovou (dříve Nagyovou) je obviněno i několik bývalých zpravodajců.

Stíháni jsou bývalí šéfové Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a Milan Kovanda a pracovník tajné služby Jan Pohůnek. Podle policie a státního zastupitelství ale sledování Nečasovy manželky zosnovala a usměrňovala právě Nagyová.

Související

Jana Nečasová u Obvodního soudu pro Prahu 1

Zvrat v kauze Nečasové: Nejvyšší soud označil odposlechy za nezákonné

Nejvyšší soud označil odposlechy v kauze Jany Nečasové (dříve Nagyové) za nezákonné. Nepoužitelné jsou podle soudu i odposlechy dalších lidí z kauz, které spustil policejní zásah na Úřadu vlády v roce 2013 a které přispěly k pádu kabinetu Petra Nečase (ODS). Uvedla to dnes Česká televize (ČT).
Petr Nečas

Nečasovu křivou výpověď bude soud řešit veřejně, trestní příkaz neplatí

Státní zastupitelství podalo odpor proti trestnímu příkazu, který uznal bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) vinným z křivé výpovědi ve prospěch manželky Jany. Znamená to, že trestní příkaz se ruší a soud bude kauzu projednávat v hlavním líčení. Uvedla to dnes mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková. Odpor podá i Nečas, sdělil jeho právník Adam Černý.

Více souvisejících

kauza Nagygate (od 13.6.2013) Jana Nagyová

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy