Věci věřejné jsou mrtvé, zní ze strany. John přiznává: Je to zklamání

Praha - Věci Veřejné dostaly ve volbách do Evropského parlamentu pouhých 7000 hlasů a členové strany přiznávají, že situace je mnohem horší, než čekali. Lídr kandidátky Radek John ale přesto neztrácí optimismus, i když nepopírá, že i on je z výsledků zklamán.

"Tak určitě je to velké zklamání. Ale největší zklamání je, že přestože tento národ je euroskeptický, drtivá většina nechce euro a nechce posilování moci Bruselu, tak tito lidé nepřišli k volbám. Ve výsledku tak mají 18 křesel eurooptimistické strany. Takže největší zklamání je, že lidé nevyjádřili svoji vůli," uvedl Radek John v rozhovoru pro Lidovky.cz.

On sám má na sociální síti Facebook 70 tisíc příznivců a podle jeho slov signalizovali, že na volby kašlou, že Evropa je k ničemu. "A teď všichni píšou: no to je průšvih, to to dopadlo, jak to, že byly zvoleny eurooptimistické strany. No protože šli všichni do hospody, protože si řekli, že na EU kašlou. A to je propad, který utrpěly všechny euroskeptické strany. Lidé jsou tak skeptičtí, že nešli ani volit," posteskl si John.

Za preferenční hlasy, které obdržel, je rád a lidem děkuje, mrzí jej ale, že nedokázal lidem vysvětlit, jak důležité tyto volby jsou. "Voliči bohužel tento prapor nezvedli, takže nadvláda Bruselu bude pokračovat. A až si budou všichni stěžovat, já budu říkat, udělal jsem všechno, co bylo v mých silách," podotkl v rozhovoru.

Vyjádřil se také ke kontroverzní asistenční kartě, na kterou před volbami lákal své příznivce a kvůli níž schytal vlnu kritiky z řad některých politiků. Přiznal, že neví, kolik lidí si o kartu zažádalo a ani to vědět nechce. Zároveň uklidnil žadatele, kteří se mohou obávat zneužití osobních údajů společností, které je poskytli.

"Ta firma funguje řadu let a tu kartu má 25 tisíc lidí a obchodní podmínky jsou stále stejné. Ti lidé musí dát osobní data, aby jim ta karta mohla platit, aby se vědělo, komu proplatit služby. Mnoho let to takhle funguje a nikdy nevznikl žádný problém. Tak proč by nyní měli něčí údaje zneužívat," řekl serveru Lidovky.cz.

Závěrem nevyloučil záměr kandidovat v komunálních volbách a popřel, že by na Věci veřejné rezignoval. "Lidé si musí vybrat. Někteří chtějí jít pod tou značkou, někteří se chtějí spojit s jinými a jít pod společnou značkou. To je zcela na těch lokálních místech, kde vidí, jak je to výhodnější."

Jeho slova ale mírně odporují tvrzení, které po volbách učinila místopředsedkyně strany Simona Chytrová: "Bohužel, Věci veřejné se firemně mění podle politického trhu, ale to už nestačí, protože důvěra voličů se nenávratně ztratila. Bohužel, politika je krutá, a osobně jsem toho názoru, že vzkřísit Věci veřejné se nám nepodaří a tato značka už nemá u lidí šanci obstát," uvedla.

Související

Radek John

ČSSD se musí omluvit Johnovi za označení tunelář

Praha - ČSSD se musí omluvit bývalému předsedovi Věcí veřejných Radkovi Johnovi za to, že ho strana v minulosti označila za tuneláře. Rozhodl o tom pražský městský soud, kde John na sociální demokraty podal žalobu.
Radek John

Radek John se stydí. Za policii a za...

Praha - Publicista, moderátor, spisovatel a exministr vnitra Radek John se stydí za českou policii i za své spoluobčany. Uvedl to v reakci na sobotní demonstrace proti islamizaci Evropy.

Více souvisejících

Radek John Věci veřejné

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy