Babiš bude řešit spory na spravedlnosti i kandidaturu Kasla

Praha - Vedení hnutí ANO bude o víkendu řešit dva zásadní spory, které v poslední době hnutí rozdělují. V sobotu by mělo předsednictvo, které se sejde s krajskými lídry, diskutovat o tom, zda lídrem kandidátky pro pražské komunální volby zůstane exprimátor Jan Kasl. ČTK to napsal šéf hnutí Andrej Babiš, který Kasla navrhl. Kasl se totiž neshodne s šéfkou pražské organizace ANO Radmilou Kleslovou. V neděli se pak Babiš sejde s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou a její náměstkyní Hanou Marvanovou, které se mezi sebou také přou.

"O kandidátce pana Kasla bude jednat předsednictvo přes víkend. S paní Marvanovou a Válkovou se společně potkám v neděli," napsal ČTK Babiš na dotaz, kdy bude tyto dva spory řešit.Podle médií se Válková s Marvanovou neshodly například na snížení odměn advokátů a jmenování některých soudních funkcionářů. Podle vyjádření Marvanové pro některá média spor trvá asi dva měsíce. Marvanová se domnívá, že na její odchod netlačí jen ministryně, ale i někteří lidé z justice, kteří si nepřejí změny.Ministryně v minulých dnech uvedla, že Marvanovou odvolávat nebude, podle dnešního Práva zřejmě náměstkyně odejde sama. Už ve středu Babiš novinářům řekl, že by byl rád, aby Marvanová za ANO kandidovala na podzim v Praze do Senátu. To Marvanovou popudilo, o kandidatuře s ní nikdo nemluvil.Do napjaté situace na spravedlnosti se chce vložit i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), obě ženy si pozval na středu na společné jednání. Z okruhu premiéra jsou přitom slyšet hlasy, že by se Sobotka případnému návrhu na změnu v čele ministerstva nebránil. Poměry na resortu spravedlnosti kritizují i někteří koaliční ministři. Podle jednoho z nich resort nefunguje tak, jak by měl, protože Válková má problémy v komunikaci i s dalšími náměstky vedle Marvanové.Dalším sporem, který o víkendu na Babiše čeká, je konflikt mezi šéfkou pražské organizace ANO a Babišovou blízkou spolupracovnicí Kleslovou a uvažovaným lídrem kandidátky pro pražské komunální volby Kaslem. Kasl nechce, aby se dřívější členka ČSSD Kleslová objevila na kandidátce. Vadí mu mimo jiné to, že Kleslová působí na radnici v Praze 10, která bývá spojována s vlivným podnikatelem Tomášem Hrdličkou.Proti Kaslovi se zase ozývají hlasy přímo z pražské organizace. Podle některých členů není Kasl týmový hráč a chce si na kandidátku dosazovat svoji lidi. Členové pražské buňky ANO by podle informací ČTK dali přednost Kleslové, nechtějí jít ale proti Babišovi, který s nominací Kasla přišel.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Ministerstvo spravedlnosti Jan Kasl

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy