Jakou oblast získá český eurokomisař? Jsou tady první návrhy

Praha - Česko by pro svého příštího eurokomisaře rádo získalo oblast dopravy, průmyslu a podnikání nebo výzkumu a inovací. Uvažuje také o vnitřním trhu nebo energetice, i když především u první z těchto oblastí existuje pochybnost, jestli by se ji Česku podařilo získat. ČTK to dnes řekly zdroje obeznámené s koaličním jednáním. Vládní strany by podle nich měly českého kandidáta do komise vybrat do dvou týdnů.

Již na konci příštího týdne se v Bruselu sejdou premiéři a prezidenti zemí EU a je dobře možné, že se i přes dosavadní odpor Londýna a Budapešti shodnou na podpoře kandidáta evropských lidovců a lucemburského expremiéra Jeana-Clauda Junckera na šéfa Evropské komise. Toho by pak již v polovině července mohl zvolit europarlament. V té době už by mělo mít i Česko jasno.

Pravděpodobně přitom podle informací ČTK vybere jednoho kandidáta a pro něj jednu až tři preferované oblasti. Konkrétně se k nim zatím koaliční činitelé oficiálně nevyjádřili, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale již dříve uvedl, že ve hře je zhruba pět ekonomicky zaměřených kompetencí.

Trojice koaličních stran zatím navrhovala rozdílné kandidáty na eurokomisaře - ČSSD bývalého ministra financí Pavla Mertlíka, ANO lídra své kandidátky do eurovoleb Pavla Teličku a lidovci dosavadní europoslankyni Zuzanu Roithovou.

Mertlík řekl, že jeho nominace do Evropské komise je výrazem snahy sociální demokracie usilovat za Českou republiku o místo eurokomisaře, který má na starosti některou z ekonomických oblastí. Takových míst je podle něj v komisi skoro polovina. Některá jsou ale prý pro Česko zcela nerealistická, třeba ta spjatá s eurozónou, v níž ČR není.

Telička míní, že by si Česká republika mohla sebevědomě říct o některé ze středně významných portfolií. To ovšem podle něj předpokládá, že tuzemští politici po deseti letech členství země v EU začnou nastolovat skutečná evropská témata a přestanou dělat ve vztahu k EU politiku "okopávání kotníků".

Podle prezidenta Miloše Zemana bude mít politická strana, která zvítězí ve volbách do Evropského parlamentu, bude mít "oprávněný pocit", že může navrhnout svého eurokomisaře. Zeman to řekl České televizi.

Proti kandidatuře Teličky se postavil šéf sociálních demokratů a premiér Bohuslav Sobotka, jako lobbista podle něj není vhodným nominantem. Podle vicepremiéra a předsedy ANO Andreje Babiše zase Mertlík nemá s Bruselem zkušenosti, píše euroskop.cz.

Babiš uváděl, že chce, aby o kandidátovi na člena Evropské komise rozhodly právě eurovolby. Na dotaz, zda ANO bude prosazovat svého kandidáta, pokud získá více hlasů než ČSSD, Babiš ČTK už dříve řekl: "Určitě ano, pokud neuspějeme, nemůžeme si nárokovat to místo." Naopak podle Sobotky bude důležité to, jakou podporu bude mít nominant v Evropském parlamentu, který kandidáty na členy Evropské komise schvaluje.

Související

Více souvisejících

eurokomisaři Pavel Tělička Pavel Mertlík (ČSDD)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

Čecha zadrželi ve Vatikánu kvůli zbraním v tašce. Šlo o faráře

Český zájezd se během uplynulého víkendu postaral o pozdvižení ve Vatikánu. Policie včera zadržela českého faráře, který měl u sebe v tašce zbraně. Ochranné službě tvrdil, že slouží k osobní obraně. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy