Sobotkova vláda hýří, na odměnách rozdala 155 milionů

Praha - Celkem 155 milionů korun rozdělila vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) úředníkům na odměnách za první pololetí. Uvedl to dnes Český rozhlas - Radiožurnál. Nejvíc peněz rozdal úřad vlády, a to 26 milionů, nejvyšší odměnou pro jednotlivce bylo 130.000 korun pro jednoho z náměstků na ministerstvu financí. Obě předchozí vlády však rozdělily podle rozhlasu loni za půlrok práce výrazně více peněz, kabinet Petra Nečase dokonce o více než polovinu vyšší částku než Sobotkův.

Průměrná prémie na jednoho člověka udělená současnou vládou činila podle Radiožurnálu 15.746 korun. Nejvyšší průměrné odměny si vysloužili pracovníci úřadu vlády, kde na jednoho člověka připadlo 51.793 korun, a úředníci na ministerstvu zemědělství s průměrem 20.570 na jednoho.

Nynější vedoucí úřadu Pavel Dvořák dostal stotisícovou odměnu. Bývalý vedoucí Lubomír Poul dostal podle sdělení za první loňské pololetí ještě za premiéra Petra Nečase (ODS) na odměnách 968.000 korun.

Nyní obdrželi náměstci a ředitelé sekcí podle úřadu šest procent z celkového objemu peněz na odměny, ředitelé odborů 16 procent a ostatní zaměstnanci 78 procent. Úřad vlády má 502 zaměstnanců. Ze tří náměstků dostali další dva podle tiskové zprávy po 130.000 korunách. Třem ředitelům sekcí dal Úřad vlády na odměnách 70.000, 110.000 a 120.000 korun.

Ministr průmyslu Jan Mládek úředníky odměnil částkou 11 a půl milionu korun. Na hlavu si tak každý přilepšil skoro o dvacet tisíc. „Prémie si zasloužili za práci, kterou vykonávají. Například příprava energetického a horního zákona. A intenzivní práci v sekci zahraničního obchodu a evropské integrace," hájí odměny ministr.

Sobotka přitom ještě loni odmítal praxi, kdy vláda nadělí svým oblíbencům štědré prémie. Ty v minulosti v extrémních případech převýšily i roční plat. „Je to nespravedlivé. Tato praxe by měla být ukončena nejpozději nástupem nové vlády," měl plány premiér.

Nečasova vláda dala loni úředníkům na odměnách za první pololetí krátce před svým pádem zhruba 244 milionů korun. Předseda úřednického kabinetu Rusnok, který Nečase loni v červenci vystřídal, vysoké prémie kritizoval: „Když si představím, jak těžce se dnes v této zemi žije mnoha lidem a státní správa oprávněně brečí, že není na mnoho věcí, tak mě to zaráží a považuji to za velmi neprofesionální přístup minulé vlády."

Přesto pak ale Rusnokův kabinet v prosinci rozdal téměř 180 milionů, přestože nezískal důvěru a vládl v demisi, uvedl Radiožurnál. Tehdejší ministr financí Jan Fischer dokonce jednomu z náměstků dal odměnu ve výši 310.000 korun. Sám Fischer to považoval za přiměřené. „Já se domnívám, že byť je to částka nemalá, tak ti lidé si to zaslouží."

Související

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Více souvisejících

Vláda ČR odměna Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy