Bílý kouř nad Strakovkou: Jourová je kandidátkou na eurokomisařku

Praha - Kandidátkou české vlády na eurokomisařku bude ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová z hnutí ANO. Představitelé koaličních stran se na její nominaci dohodli na dnešní schůzce koaliční rady. Řekli to novinářům. Dohodu umožnil ústupek ČSSD, která navrhovala exministra financí Pavla Mertlíka. Výměnou chce sociální demokracie navýšení peněz na sociální služby asi o 750 milionů korun a vyšší růst minimální mzdy. Podle ČSSD by se měla od ledna zvýšit o 700 korun na 9200 korun oproti původně plánované pětistovce.

Podle prezidenta Miloše Zemana je výběr Jourové skvělou volbou.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že nominace Jourové zvyšuje šance Česka na získání silnějšího portfolia v Evropské komisi. Její šéf Jean-Claude Juncker v ní totiž chce mít vysoké zastoupení žen, a předseda Evropského parlamentu Martin Schulz dokonce pohrozil, že europoslanci novou komisi nemusí schválit, pokud by v ní bylo méně než devět žen, kolik jich je v současné komisi.

Zeman označil Jourovou za skvělou volbu a velmi rozumné řešení. Vládu ale pokáral za to, že kandidáta vybírala dlouho. "Myslím, že se vláda mohla dohodnout daleko dříve," řekl prezident. Podle něj si premiér nemusel jezdit pro radu do Bruselu a jméno eurokomisaře mohlo být známo o dva až tři týdny dříve.

Ještě dnes bude o nominaci Jourové jednat vláda. Následně ji tento týden projedná sněmovní výbor pro evropské záležitosti a poté ji kabinet oficiálně potvrdí a pošle do Bruselu. Všichni kandidáti na nové evropské komisaře mají být známi do konce července. V září je čeká tradiční "grilování" v Evropském parlamentu a v říjnu budou europoslanci schvalovat novou komisi jako celek. Práce se má ujmout od 1. listopadu.

"Jsem rád, že jsme dospěli ke shodě. Je velká šance získat zajímavé portfolio," řekl vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Dodal, že s navýšením minimální mzdy i většími prostředky pro sociální služby souhlasí. Je ale proti tomu, aby byly součástí dohod na eurokomisařce. Podle vicepremiéra a šéfa lidovců Pavla Bělobrádka bude nutné zvýšení minimální mzdy projednat ještě na tripartitě.

"Je to pro mě obrovská čest a závazek. Je to velký úkol," řekla novinářům Jourová. V komisi by preferovala zaměření na regionální politiku či institucionální vztahy. "Nebojím se ale ani dopravy či průmyslu," poznamenala k resortům, které by vláda ráda pro českého eurokomisaře vyjednala. Kvůli těmto jednáním zamíří do Bruselu i Babiš, který se chce sejít s Junckerem a Guyem Verhofstadtem, šéfem liberální frakce ALDE, jíž je ANO členem. V unii by Jourová ráda zlepšila jméno ČR a mimo svou práci v komisi spojovala Čechy, kteří v Bruselu žijí a pracují.

Ve vládě chce Jourová zůstat až do podzimu, kdy by měla nová komise začít fungovat. Do té doby hodlá mimo jiné vyčerpat maximum evropských fondů či předložit vládě novelu zákona o veřejných zakázkách. Ráda by ministerský post předala své náměstkyni Kláře Dostálové, zatím ale není jasné, zda bude ANO i koalice s Dostálovou souhlasit. Jourová odejde také z pozice první místopředsedkyně hnutí ANO, řadovou členkou zřejmě zůstane.

Současný český zástupce v Evropské komisi Štefan Füle má na starosti rozšiřování EU a sousedskou politiku unie. Dohodu na jeho možném nástupci dnes jako první zveřejnil bez bližších podrobností na svém twitterovém účtu státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. "Bílý kouř nad Strakovkou: habemus commissarius!" napsal v parafrázi na volbu papeže. (Správně by ovšem mělo být "habemus commissarium" - pozn. red.)

Související

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

Více souvisejících

Věra Jourová eurokomisaři Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Donald Tusk

Polsko překazilo sabotáže, řekl Tusk. Upozornil na další ruskou hrozbu

Polsko v posledních měsících překazilo sabotáže i pokusy o založení požárů, uvedl v pondělí bez dalších podrobností polský premiér Donald Tusk. Varoval také před ruskými zásahy do červnových eurovoleb. Varšava podle něj dá na činnost tajných služeb dalších 100 milionů zlotých. 

před 2 hodinami

Rusko, Kreml

Duma potvrdila personální změny v ruské vládě

Ruští zákonodárci v úterý formálně schválili změny ve vládě. Poslanci dolní komory parlamentu Státní dumy posvětili jména patnácti ministrů, které jim v minulém týdnu předložil staronový premiér Michail Mišustin. Informovala o tom agentura RIA Novosti.

před 3 hodinami

Petr Fiala

Fiala byl v Římě a jednal s Meloniovou. Hlavním tématem byla migrace

Premiér Petr Fiala (ODS) se v pondělí setkal v Římě s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Jednali o řešení nelegální migrace, rozvoji obranné spolupráce, posílení ekonomických vztahů a strategické agendě Evropské unie. Poté se český předseda vlády sešel i s italským prezidentem Sergiem Mattarellou.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

před 7 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Válka v Izraeli

USA nepovažují zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy izraelskou armádou, která vede válku proti militantnímu hnutí Hamás, za genocidu. V pondělí to uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, informuje agentura Reuters.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Autoři absurdního dramatu cítí, že naše civilizace je v koncích, říká režisér Ondřej Zajíc

Divadelní hra "Koza aneb Kdo je Sylvie", kterou před 22 lety napsal Edward Albee je provokativním dramatickým dílem, které zkoumá hluboké lidské emoce a konflikty. Režisér Ondřej Zajíc přináší svůj unikátní pohled na Albeeho text, prostřednictvím inovativního a emotivního ztvárnění. Inscenace Koza aneb Kdo je Sylvie, nabízí divákům silné a nekompromisní reflexe lidské podstaty a jejích temných stránek.

Zdroj: Petr Hanisch

Další zprávy