Jmenování Jourové je skandál, zvýší se nezaměstnanost, zuří politici

Praha - Česká vláda dnes jmenovala ministryni pro místní rozvoj Věru Jourovou z hnutí ANO na post eurokomisaře. Koalice se na její nominaci dohodla na dnešní schůzce koaliční rady. Podle některých politiků se jedná o politický skandál, jiní se dokonce domnívají, že jednání bude mít v celkovém důsledku negativní vliv na zaměstnanost.

Podle předsedy občanských demokratů Petra Fialy se dnes ukázalo, kdo má ve vládní koalici hlavní slovo. "Není to předseda vlády Bohuslav Sobotka, ale Andrej Babiš. Premiér se jezdil radit do Bruselu, nikoliv o dobrém portfoliu pro českého komisaře, ale aby měl alibi, proč zase ustoupil," uvedl Fiala.

"Je ale dobře, že se česká reprezentace konečně shodla na jednom jméně, i když to trvalo velmi dlouho. Při nástupu nové vlády jsme slyšeli, jak bude levicová vláda zejména v evropských věcech jednotná a silná. A vidíte – shodnout se na společném kandidátovi, který obsadí lukrativní post eurokomisaře, jí trvalo dva měsíce," dodal předseda ODS.

"Kvůli přetahování o jméno nemohla vláda vyjednávat o tom podstatně důležitějším - co bude mít náš člen v Evropské komisi na starosti. V zájmu České republiky věřím, že se bude paní Jourové dařit v Bruselu lépe než na Ministerstvu pro místní rozvoj. Bohužel vláda jí svou slabostí a nerozhodností při její nominaci nepřipravila nejlepší výchozí podmínky," domnívá se Petr Fiala.

Jeho názor sdílí i stranický kolega a ekonomický expert ODS Jan Skopeček. "Nominací ministryně Věry Jourové na post evropské komisařky končí neúměrně dlouhé a ČR poškozující měření sil uvnitř vládní koalice. Zaslouženou úlevu však velmi rychle střídá procitnutí z podmínek tohoto politického obchodu mezi ČSSD a ANO, a to v podobě shody na rychlejším růstu minimální mzdy, které se negativně projeví na trhu práce," uvedl v reakci na jmenování Jourové.

"Vyšší růst minimální mzdy poškodí zejména nejméně kvalifikované zaměstnance v regionech s nejvyšší mírou nezaměstnanosti. Vyšší mzdové náklady spojené s direktivním nařízením vlády o růstu minimální mzdy povedou k tomu, že zaměstnavatelé, kteří nebudou mít dodatečné zdroje na povinné navýšení mzdy, budou přinuceni propouštět. Zkušenosti členských zemí EU přitom ukazují, že země bez institutu minimální mzdy dosahují v průměru nižších podílů nezaměstnaných," podotkl ekonomický expert.

"Test, kdo skutečně v této zemi vládne, premiér Bohuslav Sobotka s Andrejem Babišem při výběru eurokomisaře opět prohrál. Musí být ale kvůli tomu i poraženým trh práce a jeho nejméně kvalifikovaní účastníci?" ptá se Skopeček.

Skandál české politiky

Proti jmenování Věry Jourové na post eurokomisaře se prudce ohradil také bývalý předseda ČSSD a současný šéf LEV 21 Jiří Paroubek, podle kterého se jedná o skandál české politiky.

"Měl jsem oprávněné výhrady ke špatné personální politice Nečasovy vlády. Musím říci, že vláda Zemanových kamarádů pod vedením J. Rusnoka mé výhrady jen umocnila. A nynější vláda se bohužel též činí," tvrdí expremiér.

"Z hlediska českých zájmů je jmenování Věry Jourové eurokomisařkou za ČR naprosto nepochopitelné. Šéfové vládní koalice se vůbec neobtěžují české veřejnosti sdělit, v čem je tato žena vynikající odbornicí. Její předchůdce Š. Füle je nesporně vynikajícím diplomatem, V. Špidla je výtečným odborníkem v oblasti sociálních věcí. A V. Jourová? V. Jourová byla ministrem pro místní rozvoj Martínkem v roce 2005 z tohoto ministerstva, kde pracovala jako náměstkyně ministra, vyhozena pro pracovní neschopnost," tvrdí šéf LEV 21.

"Velice jsem se V. Jourové zastával, pokud jde o Berijovské intriky Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a nezákonného obvinění před podzimními komunálními volbami v roce 2006. Lidský ohled a zájem však nemohou setřít smutnou skutečnost, že budeme mít v Evropské komisi velmi slabou zástupkyni. Jak se totiž zdá, jedinou kvalifikací V. Jourové je, že je žena. Osobně dodám, že žena sympatická," uzavřel Jiří Paroubek.

"Hnutí ANO získalo pro svoji kandidátku pozici evropského komisaře výměnou za souhlas s vyššími výdaj státního rozpočtu, přičemž na tuto funkci kandidátka nemá právní nárok Zajímalo by mě, jak s touto informací naloží JUDr. Ištván. V logice jeho uvažování je to korupce, kterou ještě navíc zaplatí daňoví poplatníci," rýpnul si šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

"Paní Jourovou kromě nekonečné loajality k Andreji Babišovi nekvalifikuje na evropskou komisařku vůbec nic. Nedej Bože, aby jí připaelo portfolio fondů, za jejichž špatné nastavení u nás nese také odpovědnost. Do této funkce vysílají členské země zpravidla lidi, kteří mají dlouholeté politické zkušenosti, mezinárodní přehled a ideálně i jistou nadstranickost. Pusto prázdno," uvedl na sociální síti někdejší předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Jourová je dobrá volba, hájí se koalice

Podle členů koalice je ministryně Jourová na post eurokomisařky dobrou volbou. "Jsem rád, že se nám podařilo najít východisko ze zacyklené diskuse o eurokomisaři. Věra Jourová je dobrou volbou a věřím, že bude odvádět dobrou práci pro celou Evropskou unii," uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

"Věra Jourová je kvalitní kandidátka, věřím, že odvede dobrou práci v komisi. Úvaha na téma Telička, či Mertlík by nebyla dobrou volbou," dodal ministr zemědělství Marian Jurečka.

"Volby do EP vyhrálo, byť těsně, ANO a po jen obtížně přijatelném P. Teličkovi přišlo hnutí A. Babiše s nekontroverzním jménem Věry Jourové, bývalé socíální demokratky a hlavně expertky na čerpání fondu EU, kterou do své vlády vzal jako ministryni pro místní rozvoj premiér Sobotka. ČSSD dnes ukázala, že umí nahradit zájem státu partikulárním stranickým zájmům. Nešlo o žádné personální handly, ale vyjednali jsme dlouhodobé programové priority čssd - navýšení minimální mzdy a z pohledu krajů take klíčové navýšení prostředků na odměňování pracovníků v sociálních službách o 750mil.kc," uvedl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

"Ti lidé si navýšení rozhodně zaslouží, pracují v náročných podmínkách a zaslouží si úctu a respekt nás věech. Jsem velmi rád, že se to povedlo prave čssd, zajistit jim důstojnější odměňování. Od 1.1.2015 přebíraji financování sociálních služeb kraje a jako předseda Asociace krajů děkuji vládě, že se podařilo najít ve srovnání s úřednickými podklady na tuto agendu navíc téměř 1mld kč. To je dobrá zpráva především pro uživatele a ode dneška i poskytovatele sociálních služeb, samozřejmě to těší i hejtmany. Děkuji premiéru Sobotkovi, vícepremiéru Babišovi i všem dalším členům vlády, kteří naše požadavky směrem k socíálním službám podpořili," dodal Hašek.

Související

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

Více souvisejících

Věra Jourová koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL eurokomisaři

Aktuálně se děje

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi ve třetím zápase na MS poprvé padli. Po bojovném výkonu prohráli se Švýcary až na nájezdy

Podobně jako na úvod v pátek s Finskem také v pondělí večer hrál český národní tým vyrovnaný a tudíž další těžký duel, tentokrát se Švýcarskem. Oproti zmiňovanému zápasu se severským soupeřem se fanoušci gólů ze hry dočkali, přičemž padnul pokaždé jeden na obou stranách. Rozdílovým hráčem duelu se nakonec stal nováček ve švýcarském týmu Kevin Fiala, jenž po příjezdu ze zámoří nejenže otevřel skóre, ale proměnil také první ze švýcarských nájezdů.

včera

včera

včera

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

včera

včera

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

včera

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

včera

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy