Demokracie je v ohrožení, varují politici. Zmínili i Babišovo hnutí

Praha - Demokracie v České republice je v ohrožení a "začíná končit". Na tom se dnes nezávisle na sobě shodli dva političtí představitelé ve dvou různých kauzách. Zatímco senátor Přemysl Sobotka poukazuje na zákon o platech ústavních soudců, expremiér Jiří Paroubek se zaměřil na kandidátky hnutí ANO.

Předloha, kterou dnes měli na stole senátoři, původně měla přispět k obměně předsedů kolegií nejvyšších soudů. Ve Sněmovně se k ní ale ale přidaly přílepky, z nichž jeden se týká navýšení platů ústavních soudců. Tuto praxi kdysi ostře zamítl Ústavní soud a dnes se proti ní ohradil senátor Přemysl Sobotka. 

"V Senátu Parlamentu ČR byl dnes alibisticky, uplynutím zákonné lhůty, fakticky schválen zákon o platech ústavních soudců, který byl „přilepen" k jinému zákonu. Senát tak svou sociálně demokratickou většinou vyjádřil spolu s ministryní H. Válkovou (Hnutí ANO) neúctu k rozhodnutí Ústavního soudu," uvedl Sobotka. 

Ministryně spravedlnosti Helena Válková podle informací ČTK sice část o zvýšení platů formálně považuje přílepek, věcně ale ne. Válková podle ČTK podotkla, že její úloha je nezáviděníhodná, když senátory prosí, aby schválili přílepek. Úpravu ale označila za krok správným směrem, který odstraní „ničím nezdůvodněné znevýhodnění ústavních soudců proti ostatním soudcům". 

"Rozhodnutí o souhlasu skryté za tzv. „marnou lhůtou" bylo učiněno formou přílepku, což nedovoluje závěr Ústavního soudu. V zájmu údajného „vyššího principu" tak byl porušen zákon a ti, co hlasovali pro, vyměnili zákonnost za politické zájmy, včetně ministryně za ANO Heleny Válkové," uvedl dále Sobotka.

"Zřejmě se dočkáme dalšího porušování zákonů a plíživě se tak zavádí autoritativní režim. Osobně to odmítám," dodal senátor Přemysl Sobotka s tím, že parlamentní demokracie v České republice „začíná končit".

Kšeft prý zůstává kšeftem

Česká demokracie je ohrožena i podle předsedy LEV 21 Jiřího Paroubka, který tvrdí, že "předplácení míst na kandidátkách ANO je alarmující pro českou demokracii."

"Česká demokracie už zažila mnohé. Melčáky a Pohanky, vládu založenou na politické korupci, zažila protiústavní zrušení ústavního zákona, a tedy zrušení mimořádných voleb do Poslanecké sněmovny, zažila zcela nemorální ovlivňování voleb prostřednictvím zprávy tzv. „elitního" policejního útvaru, z jejichž tvrzení se ani po letech nic nepotvrdilo," uvedl expremiér.

"Před rokem a něco byli tři bývalí poslanci ODS zatčeni pro politické kšefty. A. Babiš pak ve volební kampani v minulém roce využil i tento případ jako důkaz o prohnilosti politických stran. Teď se tváři, jakože systémový politický kšeft, který provozuje jeho hnutí při prodeji míst na kandidátkách, je něco normálního," dodal Paroubek.

"Doporučil bych toto jednání k pozornosti vrchnímu státnímu zástupci I. Ištvanovi a vrchní státní žalobkyni L. Bradáčové. Snad projeví stejnou odvahu, jakou projevili při likvidaci Nečasovy vlády, i nyní, ve vztahu k jedné ze dvou klíčových stran vládní koalice. Anebo budou říkat „finančnímu daru" za účast na kandidátní listině hnutí ANO „dobrovolný příspěvek"?" táže se šéf LEV 21.

"Politický kšeft zůstává stále politickým kšeftem, ať jej provozují lidé z ODS nebo lidé z hnutí ANO. Že si místo na kandidátce platí filantropové, kteří nejvíce touží pracovat v zájmu všech občanů, si může myslet pouze neléčený optimista..." uzavřel Jiří Paroubek.

Související

Alexandr Vondra si z velké osobnosti tuzemské politiky Jaroslava Kubery často dělal legraci, že na veřejnosti hájí zájmy kuřáků, ale doma se nikotinové zálibě musel věnovat ve sklepě.

Dva roky od Kuberova úmrtí. Byl originální a hájil svobodu, tvrdí politici ODS. Jeho náhlý odchod nebyl detailně vyšetřen

Neustále jej postrádají a moc jim v jejich životech chybí jeho nadhled i břitký vtip. Na někdejšího předsedu Senátu Jaroslava Kuberu, který přesně před dvěma lety 20. ledna 2020 náhle zemřel na infarkt myokardu, vzpomínají politici ODS s úsměvem i obdivem. „Určitě by mě nyní politicky nekorektně oslovoval: Černoško, ty moje nejoblíbenější ministryně války, byl vtipně chytrý,“ tvrdí exkluzivně pro EuroZprávy.cz ministryně obrany Jana Černochová. Europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra na parťákovi, s nímž ho pojila vášeň k nikotinu, oceňuje jeho touhu po svobodném projevu. „Vždy byl autentický, prostě originální. Hájil svobodu projevu,“ pomyslně tleská Vondra a jeho kolegové přikyvují.
Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

Osobu pod ochranou policie bych nikdy neosočoval, říká Novotný pro EZ o sporu se Zahradilem

Je zaskočen, jak ostře se do něj pustil jeho stranický kolega, a to v době, kdy je pod policejní ochranou. Starosta pražských Řeporyj Pavel Novotný nechápe, proč europoslanec ODS Jan Zahradil načasoval invektivy vůči němu, když on a jeho rodina právě prožívají krizové chvíle kvůli výhrůžkám ze strany Rusů za postavení pamatníku vlasovcům. „Nikdy bych neosočoval člověka, jehož hlídá policie. Zahradil je nic a bojí se mě. Někomu v ODS asi vadí, že chci kandidovat do Sněmovny,“ říká pro EZ Pavel Novotný. „Nevím, kdo ho zastrašuje, pan Novotný má bujnou fantazii v kombinaci s nějakými povzbuzovadly,“ napsal v sms zprávě Jan Zahradil pro redakci EuroZprávy.cz.

Více souvisejících

Přemysl Sobotka Jiří Paroubek demokracie

Aktuálně se děje

před 52 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 2 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy