Vláda schválila kandidaturu Jourové na eurokomisařku

Praha - Vláda dnes večer na mimořádném jednání oficiálně schválila kandidaturu ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové (ANO) na eurokomisařku. Po jednání to oznámil premiér Bohuslav Sobotka ČSSD).

Na navržení první místopředsedkyně hnutí ANO se koaliční strany shodly v pondělí po týdnech marného hledání společného kandidáta. Ve středu Jourovou podpořil i poslanecký výbor pro evropské záležitosti.

Podle Sobotky nebyla kvůli tomu o kandidatuře Jourové dnes na zasedání vlády už žádná širší diskuze. "Chtěl bych zdůraznil, že paní ministryně Věra Jourová byla odsouhlasena vládou jednomyslně," doplnil vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Cesta devětačtyřicetileté političky k nominaci se uvolnila poté, co ČSSD ustoupila od svého původního kandidáta, exministra financí Pavla Mertlíka, výměnou za dohodu na navýšení peněz pro sociální služby a rychlejším růstu minimální mzdy v příštím roce.

Koalice se pro Jourovou rozhodla i z důvodu, že tak chce zvýšit šance Česka na získání významnějšího resortu v příští Evropské komisi. Juncker do ní totiž musí získat minimálně devět žen - jako v současné "unijní vládě" - jinak Evropský parlament pohrozil, že novou komisi neschválí.

Českou kandidátku nyní čeká na počátku srpna seznamovací schůzka Junckerem. Do konce prázdnin by se měla dozvědět, který resort jí svěří. Na konci září pak bude muset obstát před europoslanci příslušného výboru při takzvaném "grilování", které si v mírnější formě vyzkoušela už při středečním slyšení před sněmovním výborem pro evropské záležitosti.

Související

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

Více souvisejících

Věra Jourová eurokomisaři

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

před 3 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Válka v Izraeli

USA nepovažují zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy izraelskou armádou, která vede válku proti militantnímu hnutí Hamás, za genocidu. V pondělí to uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ondřej Zajíc

Autoři absurdního dramatu cítí, že naše civilizace je v koncích, říká režisér Ondřej Zajíc

Divadelní hra "Koza aneb Kdo je Sylvie", kterou před 22 lety napsal Edward Albee je provokativním dramatickým dílem, které zkoumá hluboké lidské emoce a konflikty. Režisér Ondřej Zajíc přináší svůj unikátní pohled na Albeeho text, prostřednictvím inovativního a emotivního ztvárnění. Inscenace Koza aneb Kdo je Sylvie, nabízí divákům silné a nekompromisní reflexe lidské podstaty a jejích temných stránek.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Kyjev: Putinovy změny ukazují na totální militarizaci ekonomiky

Změny v ruské vládní struktuře, které navrhl prezident Vladimir Putin, ukazují na "totální militarizaci ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů pro nekonečnou válku," uvedl Mychajlo Podoljak, poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, v reakci na nové personální obsazení po Putinově inauguraci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Výhled počasí až do června: Meteorologové řekli, kam vyšplhají teploty

Červnem začíná meteorologické léto, do jehož úvodních dní už vidí meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Nejvyšší teploty během tohoto a dalších tří týdnů mají dosáhnout až 25 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy