Ruské embargo může mít devastační účinky, tvrdí Babiš. Hamé prý "bude v pohodě"

Praha - Kompenzace zemědělcům a potravinářům kvůli ruským sankcím by se měly podle premiéra Bohuslava Sobotky řešit primárně na úrovni EU v rámci zemědělské politiky. Ministr financí Andrej Babiš poznamenal, že dopady nelze nyní přesně odhadnout, ale "přebytky potravin z EU mohou mít devastační účinky na náš průmysl."

"Pokud budou v rámci sankcí výraznější dopady, tak je potřeba, aby se to otevřelo na evropské úrovni," uvedl premiér. Možné je podle něj využít například mechanismů ve Společné zemědělské politice.

"Považuji to za nešťastné, bude to eskalovat situaci a nikdo neví, jaký to bude mít dopad," uvedl k sankcím Babiš. Zároveň upozornil, že přebytky potravin z ostatních zemí EU budou ovlivňovat i trh v ČR. "A ty přebytky budou mít devastační účinky na náš průmysl," uvedl.

Potravinářská firma Hamé dnes uvedla, že bude požadovat po vládě, potažmo po EU kompenzaci případných škod a zmařených investic vzniklých omezením dodávek na ruský trh. Pro Hamé je Rusko důležitým trhem. Při zhoršení situace po zákazu dovozu potravinářských a zemědělských produktů do Ruska firma očekává stomilionové ztráty.

"Hamé bude v pohodě, protože má vlastní výrobu v Rusku, takže nevím, proč bychom měli kompenzovat," uvedl Babiš, který je majitelem Agrofertu.

Rusko dnes zakázalo veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků a ovoce a zeleniny z Evropské unie i Spojených států. Oznámil to ruský premiér Dmitrij Medveděv a dodal, že Rusko podle zakáže také tranzitní lety ukrajinských aerolinek přes své území a zákaz zvažuje i pro tranzitní lety aerolinek z EU a USA do Asie.

Některé země již varovaly, že ruské zákazy výrazně poškodí jejich ekonomiku. Analytici nicméně upozorňují, že dopady těchto zákazů by mohli pocítit rovněž běžní Rusové. Ruská centrální banka v úterý uvedla, že omezování dovozu levných produktů ze zahraničí komplikuje snahu o udržení ruské inflace pod kontrolou.

Rusko silně závisí na dovozu potravin, z nichž většina pochází ze západních zemí, upozornila agentura AP a připomněla, že odveta následuje po posledním kole sankcí Evropské unie z minulého týdne, které si poprvé vzaly na mušku celá odvětví ruské ekonomiky.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Rusko Hamé (potravinářská firma)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 14 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí na státní svátek: Středa bude nejchladnějším dnem týdne

I příští týden si lidé kromě víkendu užijí volno také ve středu, kdy je druhý z květnových státních svátků. Podle předpovědi by měl být Den vítězství nejchladnějším dnem nadcházejícího týdne. Maxima dosáhnou 17 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy