Babiš ke kauze Čapí hnízdo: Konec stíhání není překvapení. Uvidíme, co bude dál

Premiér Andrej Babiš (ANO) nepovažuje za překvapení, že městské státní zastupitelství (MSZ) v Praze dnes zastavilo stíhání jeho a i ostatních obviněných v kauze Čapí hnízdo. Odkázal na vyjádření dozorujícího žalobce Jaroslava Šarocha z května 2018, který podle něj uvedl, že závěr policie o tom, že skutek, pro který bylo trestní stíhání zahájeno, není konečný a nemusí být ani v plné míře hodnověrný.

Premiér Andrej Babiš to řekl na dnešní tiskové konferenci po jednání s řediteli zdravotních pojišťoven.

"Jediný komentář k tomu, že je to nějaké překvapení, tak bych odkázal na 13. květen 2018, kdy Právo a novinky.cz psaly o vyjádření pana státního zástupce, kde on uvádí v nějakém dokumentu, že závěr policie o tom, že skutek pro který je trestní stíhání zahajováno, není konečný a nemusí být ani v plné míře hodnověrný," řekl Babiš.

Podobně dnes hovořil na tiskové konferenci ve Sněmovně šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, který byl také v kauze stíhán. Loni v květnu ale žalobce zrušil stíhání jeho a dalších tří lidí. Podle Faltýnka tehdy Šaroch jasně řekl, že pokud policie nedodá pro svá tvrzení konkrétní důkazy, tak zastaví trestní stíhání i u ostatních obviněných. To znamená, že pan státní zástupce Šaroch nezměnil svůj názor, neotočil o 180 stupňů, naopak zůstal věrný svému původnímu názoru, uvedl Faltýnek.

Ke kauze se Babiš dále příliš vyjadřovat nechtěl. "Myslím, že pokud bych nešel do politiky, lidi by o Čapím hnízdu neslyšeli, protože je to 12 let stará věc. Myslím, že je důležité, aby mě občané hodnotili podle toho, co jsem udělal v politice," uvedl předseda vlády.

"Uvidíme, co se stane dál. Já se k tomu jednou vyjádřím, možná až nebudu v politice. Ale v tuto chvíli si myslím , že by to bylo předčasné," doplnil. Uvedl také, že česká justice je nezávislá a že se celou dobu vyhýbal jejímu hodnocení či hodnocení státního zastupitelství.

Policie Babiše obvinila v říjnu 2017 z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, letos v dubnu ho policisté navrhli obžalovat. Podstatou případu je to, že společnost Farma Čapí hnízdo původně patřila Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a o rok později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na niž by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se pak společnost pod Agrofert vrátila. Babiš vlastnil holding do předloňského února, pak jej vložil do svěřenských fondů.

Šéf MSZ Martin Erazím dnes sdělil, že společnost Farma Čapí hnízdo splňovala podmínky definice malého a středního podniku. Právě pro ně přitom byla určena padesátimilionová evropská dotace, kterou farma získala. Babišův advokát už rozhodnutí obdržel. "Já jsem mluvil s advokáty. Ti mi potvrdili, že zastavení skutečně přišlo. Že to je nějaký dokument, který obsahuje 90 stran," poznamenal premiér.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Čapí hnízdo Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO) Martin Erazím Městské státní zastupitelství v Praze

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Everest zřejmě přestane být tak dosažitelný, vyplývá z rozhodnutí soudu

Z Nepálu přichází špatná zpráva pro horolezce. Tamní nejvyšší soud totiž nařídil vládě, aby omezila počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest a další himálajské vrcholy. S odkazem na právníka, který o omezení usiloval, o tom informovala AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy