Babiš chce kvůli zásahu na MPSV vysvětlení, má to za vážný problém

Premiér Andrej Babiš (ANO) pokládá situaci na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) za velký problém a bude chtít po ministryni Janě Maláčové (ČSSD) vysvětlení. Obrátí se na ni nejspíš dopisem. Jednat chce také s vicepremiérem a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem, řekl dnes novinářům při návštěvě Benešova. K dalšímu angažmá Maláčové ve vládě řekl, že neví, do jaké míry ministryně za celou věc může, nebo nemůže. Připomněl, že každá strana nominuje do vlády své zástupce.

Maláčová dnes novinářům řekla, že pondělní zásah policie na ministerstvu není věcí, kvůli které by měla odstoupit. Očekává dopis od Babiše, chtěla by se s ním sejít.

Na ministerstvu práce zasahovala v pondělí policie kvůli informačním systémům. Dva manažery obvinila z pletich a přípravy zneužití pravomoci při zadání zakázky. Jedním z obviněných je podle médií náměstek pro ekonomiku a ICT Jan Baláč (ČSSD).

Babiš uvedl, že podstatu zásahu nezná. To, že policie zatkla jednoho z nejbližších spolupracovníků ministryně, vnímá jako velký problém. "Určitě budu chtít od paní ministryně nějaké vysvětlení," řekl. Uvedl, že situaci na ministerstvu i náměstka pro informační technologie dlouhodobě kritizoval - podle něj neměl předpoklady vykonávat svou funkci. Hamáček naopak Baláče považuje za člověka, který se v problematice orientuje.

Listopad 2018 - zásah NCOZ na min. pro místní rozvoj. Duben 2019 - zásah NCOZ na min. zemědělství.Únor 2020 - zásah NCOZ na min. práce a sociálních věcí. A jako bonus obviněný premiér z dotačního podvodu. Tady mluví o Palermu někdo, kdo z nás dělá Burundi.

— Markéta Adamová (@market_a) February 24, 2020

IT zakázky na ministerstvu podle Babiše nejsou dost transparentní, poslal kvůli tomu Maláčové už asi deset dopisů. Na dotaz novinářů, zda si ministryni pozve na schůzku, nebo zda bude věc řešit na jednání vlády, uvedl, že se na ni pravděpodobně obrátí písemně. K jejímu dalšímu angažmá ve vládě řekl, že neví, do jaké míry Maláčová za celou věc může, nebo nemůže. "Musím zjistit, co se stalo, a budu to řešit spíš s panem předsedou Hamáčkem," dodal. Nyní je podle něj věc moc čerstvá.

Připomněl také, že každá strana si nominuje do vlády své zástupce. "Kdyby bylo na mně, tak bych takové zástupce nejmenoval, ale my máme nějaký poměrný parlamentní systém, koaliční systém, a na tom já asi těžko něco změním," uzavřel Babiš.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Jana Maláčová (ČSSD) Ministerstvo práce a soc. věcí Jan Baláč (náměstek MPSV) OKsystem Jan Hamáček

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy